Inrikespolistiske kommentatorn Mats Knutson Foto: SVT

”Läget något ljusare än i våras”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skriver nu upp de ekonomiska prognoserna.

Visst, tillväxten i år blir betydligt sämre än förra året men landar i år på 1,1 % istället för 0,4 % som regeringen trodde i vårbudgeten.

Att fallet i ekonomin inte blir lika stort som väntat under 2012 innebär också att arbetslösheten inte ökar under året. Enligt dagens prognos blir den 7,5 % i år vilket är samma nivå som förra året. I vårbudgeten räknade regeringen med en arbetslöshet på 7,8 % så även här är alltså läget något ljusare än i våras.

Finansminister Anders Borg sa på presskonferensen i Visby på onsdagen att han bedömer det ekonomiska läget för Sverige som något bättre och stabilare än förra hösten. Skuldkrisen är fortfarande ett stort problem och risken finns att den förvärras, men risken bedöms inte lika stor som för ett år sedan.

Det något förbättrade ekonomiska läget innebär att regeringen räknar med ett större reformutrymme i höstens budget. Anders Borg säger att de planerade satsningarna på infrastruktur blir större än vad man tidigare räknat med. Detsamma gäller satsningarna på forskning. Båda dessa åtgärder har tidigare aviserats av regeringen.

– Den ekonomiska politiken har säkrat att Sverige har en stark position. Denna starka position öppnar för investeringar i sådant som lägger grund för högre tillväxt och fler jobb, säger finansministern.

För 2013 och 2014 väntas återhämtningen i ekonomin ta fart på allvar, enligt regeringen, men trots detta förväntas arbetslösheten minska långsamt de kommande åren. Valåret 2014 bedöms den bli 6,5 %.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer