Anders spelade bort två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det är lätt att förlora allt på grund av sitt spelberoende. Med förluster på över 2 miljoner och ett brustet äktenskap ser Anders tillbaka på ett liv sargat av spelmissbruk.
–Två miljoner kronor har jag spelat bort i runda slängar, säger Anders.

Anders har varit beroende av alla möjliga spel – däribland kasinospel och nätpoker. Men allt började med Vegasmaskinerna som sedan dess varit ett konstant inslag i hans spelvardag.

–Jag hade alltid varit en spelare men inte en problemspelare. Tipset och sådant har gått bra. Men med Vegasmaskinen var det så enkelt att bara slinka i en hundring och ha chans att vinna 500. Sen är ju hela maskinen uppbyggd så det skall kännas som att du är nära vinst hela tiden, så det är svårt att lägga av, säger Anders.

Försökte övertala sig själv

–Jag minns hur jag ursäktade mig från vännerna på krogen för att ställa mig och spela på en av maskinerna i hörnet. Alla undrade varför, och jag sade att det bara var för att kunna vinna pengar till mer öl. Men egentligen var det ju mig själv jag försökte övertala.

Snart blev Anders liv en ständig jakt på tid och möjligheter att spela – och inte minst en jakt på pengar. Till sist nådde han botten, där skulderna av alla lån och obetalda räkningar hamnade hos Kronofogden. Ironiskt nog var det så han lyckades komma över det värsta spelberoendet.

Slut på pengar en hjälp

–Det var det enda som hjälpte mig – den totala avsaknaden av pengar. Idag har jag fått hjälp att hantera pengarna, så att hyran faktiskt blir betald. Jag ser mig nu lite som en nykter alkolist – en spelfri spelberoende – och utan hjälp att hantera ekonomin skulle jag inte klara mig, säger Anders.

Under en period på 15 år har Anders spelat bort ca 2 miljoner kronor, raserat sitt äktenskap och blivit av med sitt hus. Ändå tycker han att valet att spela skall finnas där – folk skall få göra det om de vill. Men det behövs bättre verktyg för att kunna limitera sitt spelande i förväg.

–Jag tycker att man ska få spela, självklart, precis som man får dricka alkohol. Men det vore ju så lätt för Svenska Spel att förebygga problemspelare utan att försämra upplevelsen för de andra som faktiskt vill spela. Satte de bara dit en kortläsare så man måste identifiera sig så kan man ju också som spelare blockera sig – så att man inte kan spela alls. Det är ju inte rocket science. Men jag tror inte Svenska Spel vill veta hur det ser ut, säger Anders.

(Anders heter egentligen något annat)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelberoende

Mer i ämnet