Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Anders Tegnell förklara varför man stoppat vaccineringen med Moderna. Foto: Jono Searle, Anders Wiklund/TT

Anders Tegnell: Därför pausar vi Moderna

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar på en tydligare koppling mellan Modernas vaccin och hjärtmuskelinflammation. Men fallen är få och det finns ingen stor anledning till oro för den som redan vaccinerat sig, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell

– Två, tre veckor efter att man fått vaccinet finns nästan inte risken kvar alls, säger han.

Redan i somras blev det känt att så kallade mRNA-vaccin i sällsynta fall kan leda till inflammationer i hjärtmuskeln och hjärtsäcken.

Nu visar preliminära analyser av en stor mängd data från Sverige, Norge, Finland och Danmark att orsakssambandet mellan vaccin och hjärtmuskelinflammation är större för Modernas vaccin Spikevax jämfört med Pfizers vaccin Comirnaty.

Unga män är särskilt drabbade och därför pausar nu myndigheten användningen av Modernas vaccin för personer födda 1991 och senare.

– Eftersom vi har två vacciner att välja på gör vi bedömningen att det är bättre att avvakta med att använda Moderna och istället rekommendera Pfizer ett tag framåt, säger statsepidemiolog Ander Tegnell till SVT Nyheter.

119 biverkningar inrapporterade

Att sambandet mellan Modernas vaccin och hjärtmuskelinflammation är starkare jämfört med Pfizers vaccin bekräftas också av spontanrapporteringen av biverkningar som skickas till Läkemedelsverket.

Myndigheten har hittills fått in 119 anmälningar om misstänkta samband mellan vaccin och hjärtmuskelinflammation.

Av dessa är 79 kopplade till Pfizers vaccin och 40 kopplade till modernas vaccin. Tvärt emot resultaten kan tyckas men siffrorna ska sättas i relation till hur många doser som delats ut, det vill säga 10,6 miljoner doser Pfizervaccin och 1,8 miljoner doser Modernavaccin.

Behöver inte känna oro

Den som redan har fått Modernas vaccin behöver inte känna oro, anser Anders Tegnell. Men det finns ändå ett antal symptom att vara vaksam på.

– Det är ju väldigt ovanligt. Men har man fått det här vaccinet för max två, tre veckor sedan och blir väldigt trött och får tungt att andas är vår rekommendation att man kontaktar sjukvården.

Vad som händer med dem som bara fått en första dos av Modernas vaccin är fortfarande oklart.

– Vi kontrollerar vilka alternativ vi har. Det finns inga snabba enkla svar och det kan ta några veckor innan vi kommer med ett svar.

Vilka är de tänkbara alternativen?

– Att ge Pfizervaccinet är väl det främsta alternativet. Och då räcker det helt säkert med en dos till, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.