Tegnell: Kan komma ny våg i Europa efter helgerna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att data från helgerna är bristfällig och svår att bedöma tror statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan bli ytterligare en smittovåg av covidfall när helgdagarna är över.

– Vi kan se att det tyvärr är ett antal länder i Europa som hade nedgång men som är på väg upp igen så det är väl en tendens att vi åter kommer att få en ny våg i europa efter helgerna

Enligt senaste datan ser det ut som att coronafallen globalt sett blir färre, men på grund av helgdagarna under jul och nyår är statistiken svår att bedöma.

– Inom Europa ser vi en liknande trend som vi har sett tidigare, efter en stor topp i september gick det nedåt ett tag och nu är det tyvärr på väg uppåt igenom, även om den sista datan är svår att bedöma, säger Anders Tegnell på lördagens pressträff.

Coronapandemin

Tendens till ny våg

De flesta länder i Europa hade en topp som var betydligt tidigare än i Sverige, runt vecka 45. Den svenska kurvan har gick upp lite senare, omkring vecka 50. Enligt Tegnell ligger Sverige nu på en nivå som kan jämföras med medelvärdet i Europa, och av allt att döma ökar fallen i de europeiska länderna.

– Vi kan se att det tyvärr är ett antal länder i Europa som hade nedgång men som är på väg upp igen så det är väl en tendens att vi åter kommer att få en ny våg i Europa efter helgerna här, om inte de olika insatser som vi gör får väldigt mycket större effekt än vad de har haft hittills, säger Anders Tegnell.

Räknar med höga dödstal

Dödsfallen är som vanligt svåra att jämföra länder emellan och nu syns en omfattande fördröjning i statistiken över antal avlidna. Den senaste datan för Sverige kom i onsdags, då 243 nya dödsfall rapporterades och de totala dödsfallen med bekräftad covid-19 landade på 8 727.

– Med tanke på hur smittspridningen ser ut får vi nog tyvärr räkna med att det kommer vara ett högt antal dödsfall den här och nästa vecka, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet