Tegnell: ”Alla tecken vi har tyder på att vi går åt rätt håll.” Foto: Johan Nilsson/TT, SVT

Anders Tegnell om oron för ökad smitta: Har inte lagt ner alla vapen

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverige nu öppnar upp och restriktionerna hävs är inget oåterkalleligt beslut. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

– Det är inte så att vi har lagt ner alla vapen, de finns kvar, och kan tas tillbaka.

I dag, den 29 september, släpper Sverige de flesta restriktionerna och samhället börjar fungera som vanligt på många plan. Åtminstone för den som är vaccinerad.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i SVT:s Morgonstudion att öppnandet sker enligt plan och att man ser effekterna av att många vaccinerats.

– Alla tecken vi har tyder på att vi går åt rätt håll. Så det vore inte heller ansvarsfullt att inte fortsätta på den planering vi har.

Ovaccinerade lever som innan

Till de som är oroliga över att smittan ska öka nu när restriktionerna tas bort säger Tegnell att ”alla vapen finns kvar och kan tas tillbaka”.

– Ser vi signaler om att det går åt fel håll så får vi förstås diskutera vad vi kan göra då.

Allt som nu görs bygger på att Sverige har en hög vaccinationstäckning, säger Anders Tegnell.

– Den behöver bli ännu högre för att vi ska känna oss säkra. Det är det stora budskapet i dag. Har man inte vaccinerat sig så är det hög tid att göra det.

Vad gäller om man inte är vaccinerad?

– Då lever man egentligen kvar som innan den här dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.