”Vi kan få både en ökning av covidpatienter och en ökning i antalet olyckor och trauman”, säger iva-chefen Peter Dahm. Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson/TT, Jonas Ekströmer/TT, Isabell Höjman/TT

Så påverkas olika yrkesgrupper av lättade restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Lättade restriktioner innebär ett förändrat arbete för flera yrkesgrupper.

Polisen befarar ökat stök på kvällar och vården kan behöva hantera andra typer av patienter.

– Vi kan få både en ökning av covidpatienter och en ökning i antalet olyckor och trauman, säger iva-verksamhetschefen Peter Dahm.

Både polisen och sjukvården förbereder sig för en annorlunda tillvaro när de flesta pandemirestriktionerna tas bort på onsdag.

Befarar fler fall av misshandel

Per Engström, som tidigare var kommenderingschef för polisens särskilda händelse corona, hoppas på en lugn start som gradvis återgår till ett mer normalt läge.

Han tror att fler poliser nu kommer arbeta under tider då många befinner sig på uteställen, arrangemang och större idrottsevenemang.

– När folk lämnar krogar så kommer det säkert att vara en liten ökning av antalet misshandelsfall utomhus. Vi har sett en liten minskning av detta under pandemin, säger Per Engström.

Fler olyckor och trauma-fall

Sjukvården har prövats hårt under pandemin och när restriktionerna nu lättar finns en viss oro för att smittspridningen tar fart. Men vården står ändå bra rustad, menar Peter Dahm, överläkare och verksamhetschef vid flera iva-avdelningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

De lättade restriktionerna kan även betyda att man får hantera andra typer av patienter.

– Det finns en längtan bland befolkningen att vara ute och röra sig och i och med det ökar risken att det kommer in trauma- och olycksfall till sjukvården, en del av dem kommer också att bli intensivvårdskrävande, säger Peter Dahm.

”Utmaning för smittspårare”

Öppningen av samhället innebär en utmaning för smittspårningen. Det menar Mats Martinell, forskare och medicinskt rådgivare på smittspårnings- och provtagningsenheten i Region Uppsala.

Han pekar på en ökad risk för så kallade superspridar-händelser, där väldigt många smittas trots att de är vaccinerade. Det i sin tur kan leda till att viruset sprids till de äldsta och sköraste, som vaccinerades tidigt i våras och nu har ett skydd som minskat något.

– Vi smittspårare arbetar för att minska den här sekundärsmittan, men det blir ju väldigt många fler att spåra när det är stora tillställningar, säger Mats Martinell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.