Anders Tegnell har fått ställa upp på många pressintervjuer under året och fått mycket uppmärksamhet, något som har varit ”mestadels positivt eftersom det medfört ett ökat fokus på många viktiga hälsofrågor” skriver han i DI. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anders Tegnell: Omöjligt att förutspå hur det utvecklas 2021

Publicerad

En pandemi som startade av en zoonos (sjukdom som sprids mellan djur och människa), ett virus omöjligt att värja sig mot och som kommer att lämna spår i samhällsutvecklingen, samt en ovisshet som följer med när coronaåret 2020 övergår i 2021.

Så sammanfattar statsepidemiolog Anders Tegnell pandemin i en krönika i Dagens Industri på julafton.

2020 har inte bara varit ett konstigt år för gemene man, utan även för dem som dagligdags jobbar med hälsohot och smittsamma sjukdomar, skriver Anders Tegnell. Även de yrkesprofessionella har tvingats vänta och se vad effekterna blivit, inga beslut eller åtgärder har kunnat fattas med total säkerhet.

”De flesta prognoser har visat sig vara felaktiga och coronaviruset fortsätter överraska oss. Därför är det svårt, för att inte säga omöjligt, att förutspå hur det utvecklas 2021.”

Coronapandemin

Han konstaterar att i takt med att kunskapen om viruset ökar, kommer det bli lättare att förutspå åtgärder och deras effekt. Men även när det kommer till vaccinet som gör inträde i vårt land efter jul finns det oklarheter.

”Om vi får fram ett effektivt vaccin hamnar vi i ett bättre läge, även om själva smittan finns kvar. Dock är det ännu mycket osäkert hur de vaccin som nu är på gång kommer att fungera i verkligheten,” skriver han.

Avslutningsvis hoppas Tegnell att vi lär oss av konsekvenserna och utvecklar hållbarare system som tar hänsyn till folkhälsan, och att han nästa år ska kunna förvalta det förtroende många fått för Folkhälsomyndigheten och dess statsepidemiolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet