Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsepidemiolog Anders Tegnell presenterade i dag beräkningar för de kommande tre månaderna. Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Anders Tegnell: Tredje våg kan slå hårdare

Uppdaterad
Publicerad

För tredje veckan i rad har det skett en smittökning i Sverige. Risken är överhängande att en tredje våg väntar och att den blir värre än den andra, varnar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det verkar nästan uteslutet att vi inte får ett scenario med ökad smitta under våren, sa han på tisdagens pressträff.

– Vaccinationerna kommer att minska risken för allvarlig sjukdom och död men inte ha speciellt stor effekt på smittspridningen de närmaste tre månaderna, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

– Om den brittiska virusvarianten tar över så riskerar vi att få en tredje våg som blir ganska omfattande. Det verkar nästan uteslutet att vi inte får ett scenario med ökad smitta under våren.

Kan bli värre än innan jul

Folkhälsomyndighetens senaste rapport över smittspridningens möjliga utveckling presenterades i dag och innehåller beräkningar för de kommande tre månaderna. Myndigheten bedömer bland annat att det är troligt att den så kallade kontaktintensiteten, alltså hur många personer vi träffar per dag, kommer att öka till högre nivåer än under slutet av december. Att de muterade virusen samtidigt är 50 procent mer smittsamt kommer att leda till förhöjd smittspridning.

– Om vi får en ökad kontaktintensitet än vad vi har nu så blir nästa våg nästan dubbelt så stor som den våg vi hade innan jul, säger Anders Tegnell om det scenariot.

På en fråga från Göteborgs-Posten om den tredje vågen är den sista svarade Anders Tegnell:

– Nej, jag är inte helt säker på det. Jag tror att vi kan befinna oss i ett kritiskt läge även nästa höst, framför allt om vi inte har lyckats nå tillräckligt många med vaccinationer. Jag tror att Sverige har bra chanser att klara oss men i länder som inte lyckas lika bra tror jag att risken är ganska stor.

”Har tre bra vaccin på plats”

Tegnell passade på att lyfta fram att det är viktigt att alla som erbjuds vaccin tar det.

– Vi har tre bra vaccin på plats. Det finns ingen anledning att tro att man får ett bättre vaccin om man väntar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer