Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell i tisdagens Aktuellt: ”Hälsa inte på mormor”

Anders Tegnell: ”Vi kan inte ta bort alla sociala kontakter”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har Sverige inte fått den kraftiga ökning av coronasmittade som Folkhälsomyndigheten räknar med. Men under tisdagen skedde den största ökningen hittills i Stockholm på en dag, med 143 nya fall.
– Vi tar en dag i taget och håller tummarna för att vi ligger på den här nivån ett tag till, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.

Anders Tegnell fick bland annat svara på kritik om att Folkhälsomyndighetens linje med eget ansvar för att stoppa smittspridningen kan uppfattas som otydlig.

– Hela vårt upplägg, vår smittskyddslag, bygger på eget ansvar. Man kan gärna jobba hemma och undvika onödiga sociala kontakter. Jag tycker inte att det är otydligt.

– Vi inser alla att vi inte kommer att kunna ta bort alla sociala kontakter. Vi försöker minska ned dem så vi får den här smittspridningen att gå så långsamt som möjligt. Det är det stora målet.

Svårt på restaurang

Ander Tegnell menar ändå att det finns miljöer där det är svårt för individen att själv ta detta ansvar, till exempel i en restaurangmiljö, där man är utelämnad till hur själva platsen är organiserad.

Detta är också anledningen till att regeringen i dag presenterade nya restriktioner i kampen mot smittspridningen. Detta genom ett regelverk där restauranger, barer och kaféer i princip endast ska få servera mat och dryck vid sittande bord.

”Hälsa inte på mormor”

På frågan om hur man ska tänka kring resor i landet svarade Tegnell:

– Ska du åka upp och hälsa på mormor i Jämtland, så nej. Det är ingen bra idé nu. Ska du åka till ett ställe där massa människor kan träffas, tänk efter igen. I den miljön kan man både få ett virus och smitta vidare. Men ska du åka ut till din stuga någonstans och bo där med din familj utan att vara i kontakt med andra, då är det ok.

– Vår strategi har två ben. Dels minska kontakt mellan sjuka och friska människor. Stanna alltså hemma om du är sjuk och stanna hemma tills du varit frisk i två dagar. Det är det grundläggande. Dels skydda våra äldre. Det är jätteviktigt. Allt handlar om att minska smittspridningen och få den att gå långsamt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet