Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KU påtalar brister hos regeringen i 14 ärenden Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Enigt KU kritiserar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens konstitutionsutskott konstaterar att det har funnits brister i regeringens krishantering och agerande gentemot coronakommissionen under pandemin. Det är ett enigt utskott som står bakom slutsatserna som presenteras i dag på en pressträff.

KU anser att det funnits otydligheter vad gäller ministrarnas förhållande till gruppen som hade den samordnande funktionen (GSS).

”Med tanke på den betydelse som GSS kom att ha är det tveksamt om det varit lämpligt att den statssekreterare som har lett GSS inte verkar ha varit underställd någon minister”, skriver KU.

KU konstaterar att det är svårt att se att någon annan än statsministern kan ha ansvaret på statsrådsnivå för den samordnande funktionen.

Hade kunnat hjälpa kommissionen

KU anmärker också på att det inte funnits någon särskild grupp för närmast berörda ministrar under pandemin. Förutsättningarna för en samordnad och strategisk hantering inom regeringen hade sannolikt kunnat förbättrats, om så hade varit fallet, enligt KU.

Utskottet har också anmärkningar vad gäller regeringens kontakter med Coronakommissionen.

KU konstaterar att det rimligen fanns en förståelse inom Regeringskansliet vilka handlingar som hade varit relevanta för kommissionen.

”Det bör då vara självklart för Regeringskansliet att verka för att kommissionen ska kunna ta del av handlingarna och uppgifterna”, konstaterar KU.

Utkottet anser att Regeringskansliet hade kunnat hjälpa kommissionen mer aktivt med att identifiera uppgifter som kunde vara av intresse för kommissionen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får också kritik av KU. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda från Afghanistan.

Inte rättvisande bild

Johansson ifrågasatte om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna och hävdade också att det skulle röra ett mycket stort antal personer.

KU konstaterar att “uttalandena inte gav en rättvisande bild”. Utskottets slutsats är att det är “angeläget att en ministers uttalanden ger en så fullständig bild som möjligt av relevanta omständigheter”.

Regeringen får även kritik för senfärdighet när det gäller beslutet om mellanlagring av kärnbränsle.

Regeringen fattade beslut i augusti 2021, men enligt KU borde det redan 2019 stått klart att det kunde bli aktuellt med ett beslut om utökad mellanlagring. Arbetet borde därför ha påbörjats tidigare, anser KU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet