Andersson: ”Med vrede tar vi alla del av angreppen”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands väpnade angrepp är mer än en attack på Ukraina, det är en attack på varje lands rätt att själv bestämma över sin framtid.

Det slog Magdalena Andersson (S) fast i sitt tal till nationen, sex dagar efter den storskaliga invasionen.

– Med vrede tar vi del av angreppen mot Ukrainas folk, säger hon.

Statsministern avfärdade Rysslands påstående om att Ukraina skulle tillhör landets intressesfär i sitt tal till nationen.

– I dagens Europa finns inget utrymme för sådant, säger hon, och betonar återigen att Rysslands väpnade angrepp är oprovocerat, oförsvarligt och olagligt.

Enligt henne är det en attack på varje lands självbestämmanderätt.

– Lyckas Ryssland inordna Ukraina under sin överhöghet öppnar det upp för snarlika krav på andra länder, säger hon.

Ska ha ett starkt försvar

Ryssland har varnat flera länder under de senaste dagarna för att lägga sig i konflikten, däribland Sverige som beslutat att skicka vapen till Ukraina. Trots det befinner sig inte Sverige under något direkt hot, enligt statsministern.

– Min slutsats är att svensk säkerhet tjänas bäst av att vi hjälper Ukraina att försvara sig. Deras försvar av sina gränser är ett försvar av alla gränser och det skydd som folkrätten ger alla världens länder.

Samtidigt har den allmänna hotbilden mot landet ökat och upprustningen av Sveriges försvarsförmåga kommer att tidigareläggas, meddelar hon.

– Sverige ska ha ett starkt försvar.

”Vill skrämma oss”

Det svenska folket är dessutom måltavlor för ryska påverkanskampanjer och desinformation, just nu. 

– Syftet är att skrämma oss, tysta oss och öka motsättningarna, säger hon.

Andersson uppmanar därför alla att hålla sig informerade, använda sig av information från trovärdiga källor och vara källkritiska.

– Sprid inte heller information om Sveriges försvar. Varje enskild uppgift om övningar och förflyttningar är pusselbitar för utländska aktörer, säger hon.

Enligt SVT:s politiska kommentator, Mats Knutson, inskärpte hon allvaret i situationen.

-  Hon lyfte att man inte ska sprida information om svenska försvaret, vilket är en typ av retorik som används i allvarliga situationer, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.