Andersson och Kristersson besöker Natoövning i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån varandra i frågan om en svensk ansökan till Nato – men i dag kunde i alla fall statsminister Magdalena Andersson (S) ställa sig sida vid sida med M-ledaren Ulf Kristersson när de tillsammans besökte Natos övning ”Cold Response” i Norge.

– Vi kan vara oeniga om många saker men kämpar ju båda för Sveriges trygghet, sa Magdalena Andersson på en gemensam presskonferens efteråt.

I en dalgång i Nordnorge, längre norrut än Riksgränsen, höll de båda politikerna ett gemensamt anförande inför svenska soldater på plats.

De båda partiledarna uttryckte tacksamhet inför de cirka 1 500 svenska soldater som deltar ihop med finländska arméförband.

– Ulf, jag är glad över att du kunde komma hit och att vi kunde göra det här tillsammans. Vi kan vara oeniga om många saker men kämpar ju båda för Sveriges trygghet, säger Magdalena Andersson.

– I en demokrati lägger vi ofta fokus där vi tycker olika och det finns goda skäl till det men det finns också goda skäl att understryka enighet, säger Ulf Kristersson.

Bjöd med M-ledaren

Statsministern bjöd med Kristersson till besöket på försvarsövningen som går under namnet ”Cold Response” och ingår i Natoprojektet ”Partnerskap för fred”, med totalt 30 000 soldater från 27 länder på plats.

Efter att ha visats runt på området på förmiddagen fick de sedan äta tillsammans med värnpliktiga vid lunchtid.

– Jag uppskattar att vi kunde göra det här gemensamt. När det är krig i Europa då gör vi allt vi kan för att samarbeta, säger Kristersson.

Frågan om Nato delar

I Natofrågan har Ulf Kristersson nyligen gått ut och meddelat att Moderaterna ska lämna in en Natoansökan om partiet vinner valet och om det finns riksdagsmajoritet i frågan.

Efter Rysslands invasion i Ukraina har statsministern i sin tur varit tydlig med att en svensk ansökan om Natomedlemskap är inte aktuell i nuläget.

Partiledarna får frågan om besöket kan tolkas som ytterligare ett närmande till Nato.

– Jag skulle inte tolka vårt besök som det men vi har ett nära partnerskap med Nato, och vi har fördjupat det under den här krisen, säger Andersson.

Fakta: Cold Response

Cold Response är namnet på en militärövning inom Natoprojektet ”Partnerskap för fred”.

Övningen hölls för första gången 2006. Årets upplaga är den nionde i ordningen och äger rum under 14-31 mars.

Sammanlagt 30 000 soldater från 27 länder deltar. Av dessa tillhör 14 000 landbaserade styrkor, 8 000 marina förband och lika många från de olika ländernas flygvapen.

För svensk del deltar en reducerad brigadstridsgrupp, cirka 1 500 soldater som organiseras ihop med finländska arméförband.

Den svenska gruppen kommer bland annat från Norrbottens regemente, Norrlands dragonregemente samt Bodens artilleriregemente.

Förutom de svenska markförbanden deltar även flygvapnet med förband ur Norrbottens flygflottilj, F 21, med Jas 39 Gripen-plan.

Källa: regeringen.se samt norska försvarets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.