M: Kommer ansöka om Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson lovar att ansöka om Natomedlemskap vid valvinst. För en riksdagsmajoritet krävs dock stöd från Sverigedemokraterna, som har en del invändningar mot Moderaternas utspel. 

– Det vore olämpligt att göra valet till en folkomröstning om Nato, säger SD:s försvarspolitiske talesperson Per Söderlund i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

En M-ledd regering kommer att lämna in en Nato-ansökan om det finns en riksdagsmajoritet för det efter valet, meddelar Ulf Kristersson på DN Debatt. ”Socialdemokraterna har inte längre veto i denna fråga”, skriver partiledaren.

För en majoritet krävs att Sverigedemokraterna ansluter till Moderaterna och de övriga partierna som ställt sig positiva till Natomedlemskap: Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Sverige och Nato

SD har öppnat för att utreda en svensk Nato-ansökan, men har ännu inte gett något slutgiltigt besked. Trots att Kristersson nu har lagt Sveriges försvarspolitiska framtid i Sverigedemokraternas händer verkar hans utspel inte vara förankrat hos SD.

Avgörande inflytande

SD:s försvarspolitiske talesperson Per Söderlund påpekar Sverigedemokraterna kommer att spela en betydande roll i Nato-frågans avgörande.

– Moderaterna kan inte gå i god för vad en regering som ännu inte fått formerna ska göra eller ej. Så länge Sverigedemokraterna är en nödvändig del av ett regeringsunderlag kommer vårt inflytande över frågan vara avgörande, säger Per Söderlund i en skriftlig kommentar.

Finsk ansökan en förutsättning

Kristersson skriver i debattartikeln att Natoansökan bör ske ”så fort som över huvud taget är möjligt” och att den bör göras tillsammans med Finland. Söderlund håller med om att en finsk ansökan är en förutsättning för att Sverige ska gå med i Nato.  

– Vår utgångspunkt är att ett medlemskap endast kommer aktualiseras i närtid om det framstår som nödvändigt för Sveriges säkerhet, säger Söderlund.   

En sådan bedömning kommer dessutom behöva göras med bred politisk samsyn, enligt Per Söderlund.

Även utrikesminister Ann Linde (S) betonar vikten av bred politisk samsyn i Nato-frågan.

”Jag beklagar att en partiledare som gör anspråk på statsministerposten tydligen har en annan inställning och behandlar grundläggande frågor om svenska folkets säkerhet på det här sättet”, skriver hon i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

SVT söker övriga riksdagspartier för en kommentar.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet