Stoltenberg: Skulle gå snabbt för Sverige att ansluta till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga länder som står närmare Nato än vad Sverige och Finland gör. Därför skulle det gå snabbare för länderna att gå med i försvarsalliansen än vad det gjort för andra länder som nyligen ansökt. Det säger Natos generalsekretare Jens Stoltenberg.

Vi vet att Sverige och Finland möter Natos standard både politisk och militärt, säger Jens Stoltenberg under en pressträff i onsdags.

Jens Stoltenberg poängterar att det krävs att Sverige inkommer med en ansökan för att processen för ett medlemskap ska kunna påbörjas.

Sverige och Nato

– Jag kan inte säga hur lång tid det kommer att ta, men det kan gå snabbt förutsatt att de vill. Jag är trygg på att vi kommer hitta sätt att hantera den situationen, men jag vill inte gå in på hur vi skulle göra det mer exakt, säger han.

Hör mer om varför Sverige och Finland snabbt skulle kunna ansluta till Nato i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet