Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Ann Linde (S) om det första mötet i den nya ”säkerhetsanalysgruppen”. Foto: TT

Nato het fråga när partierna möttes om säkerhetsläget

Publicerad

Sveriges relation till Nato är en het fråga när regeringen och oppositionen nu inlett arbetet med att analysera det nya säkerhetshotet mot Sverige.

– Självklart är det en fråga som ska tas upp och belysas, säger försvarsminister Peter Hultqvist efter mötet.

Utrikesminister Ann Linde betonar dock att den säkerhetspolitiska analysen inte ska se som någon form av Natoutredning.

På torsdagen hölls det första mötet mellan regeringen och oppositionspartierna där man ska analysera det säkerhetspolitiska läget.

Från regeringens sida deltog utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vi är alla väldigt besjälade av vad den ryska invasionen kan innebära för Sveriges säkerhet, säger Linde på en pressträff efter mötet.

Hon beskriver det första mötet som konstruktivt och förtroendefullt.

Natofrågan ska belysas

I samband med försvarsberedningen 2019 gjordes en säkerhetspolitisk analys som nu, efter Rysslands attack på Ukraina, ska kompletteras. Bland annat ska man titta på hur kriget påverkar Sveriges internationella samarbeten.

För de fyra borgerliga partierna är attacken ett självklart argument för att Sverige måste gå med i Nato.

– Självklart är det en fråga som ska tas upp och belysas, säger försvarsminister Hultqvist efter mötet.

Linde understryker dock att den säkerhetspolitiska analysen som nu görs inte är ”någon slags Natoutredning”. Tanken är, enligt henne, inte att komma fram till ett skarpt förslag om huruvida Sverige bör gå med i Nato.

Finlands utrikesminister deltog

Eftersom en del av analysen kommer att behandla vad ett eventuellt finländskt Natomedlemskap skulle innebära för Sverige. Den finländske utrikesministern Pekka Haavisto deltog på det första mötet via länk.

Även i Finland ska man ta fram en ny säkerhetspolitisk rapport. Enligt Linde skiljer sig den processen från Sverige på flera sätt. Ett är att den finländska rapporten tas fram inom regeringskansliet för att sedan presenteras för partierna i mitten av april. Den rapporten är också bredare än den svenska som enbart fokuserar på säkerhetspolitiken.

Den svenska säkerhetspolitiska analysen ska vara klar 31 maj. Linde räknar med att regeringen och oppositionen kommer att träffas minst sju gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer