Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: TT arkiv

Ryssland upprepar Nato-varning mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ansluter sig till Nato väntar ”vedergällningsåtgärder” från Ryssland. Det säger en tjänsteman vid det ryska utrikesdepartementet, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

”Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut”, kommenterar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Ryska utrikesdepartementet återupprepar varningen om att en svensk anslutning till Nato leder till ”vedergällningsåtgärder”. Det skriver TT med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Innan invasionen av Ukraina krävde Ryssland att Nato inte skulle godkänna nya medlemsansökningar, bland annat från Sverige men även från Ukraina och Finland. Efter invasionen sa även en talesperson för det ryska utrikesdepartementet att en svensk och finsk anslutning till Nato skulle få ”allvarliga militärpolitiska konsekvenser”.

”Skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser”

I ett nytt uttalande från tjänstemannen Sergej Beljajev återupprepas varningen, skriver TT.

– Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato, som i första hand är en militär organisation, skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser som kräver att man reviderar hela skalan av relationen till dessa länder och vidtar vedergällningsåtgärder, säger Sergej Beljajev till Interfax enligt TT.

Han går inte närmare in på vad ”vedergällningsåtgärder” syftar på.

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver i ett sms till nyhetsbyrån TT att ”Ryssland har inget att göra med våra självständiga beslut”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer