– Det är alltid tuffa förhandlingar, oavsett om det är 100 miljarder eller 105 miljarder som man ska komma överens om, säger Magdalena Andersson (S).

Andersson (S): Tydlig socialdemokratisk prägel på budgeten

Publicerad

Trots skattesänkningar på omkring 30 miljarder anser Magdalena Andersson att budgeten har en väldigt tydlig socialdemokratisk prägel.

– När man har så här exceptionella kriser så är det viktigt att man också kan satsa för att på så sätt få hjulen att börja snurra igen, säger Magdalena Andersson (S) i Morgonstudion.

Den rekordstora budgeten är möjlig eftersom regeringen sparade i ladorna under de goda åren, enligt Andersson.

– Det här är väldigt mycket större än vad Anders Borg kom med under finanskrisen. Vi har lärt oss en del – att det är viktigt att stimulera ekonomin, säger Andersson.

Var kommer de här 105 miljarderna ifrån?

– Det är pengar som vi lånar i statsbudgeten. Det är viktigt att vi använder de pengarna så bra som möjligt. Det stora vi satsar på är offentliga investeringar, offentlig konsumtion.

75 miljarder går till offentliga investeringar och till välfärden, enligt Andersson.

– Det är där tyngdpunkten ligger i budgeten. Sen har vi också skattesänkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.