Statsminister Magdalena Andersson (S) vid dagens konferens i Warszawa. Foto: Michal Dyjuk/AP/TT

Andersson: Vill inte dra ut på Natobeslutet i onödan

Publicerad

Det kan bli ett beslut om Nato den 15 maj när Socialdemokraternas partistyrelse träffas, uppger statsminister Magdalena Andersson som för närvarande befinner sig i Polen.

– Vi ska så klart diskutera frågan och så får vi se om vi känner oss redo att fatta ett beslut eller inte, säger hon.

Hon är vag om vad det skulle kunna vara som gör att partistyrelsen inte skulle vara redo att ta beslut den 15 maj. Hon framhåller att många tycker att det hela nu går väldigt fort.

På frågan om hur länge Sverige kan vänta med sitt besked om Finland säger sitt, troligen redan om en vecka, säger hon:

– Det är viktigt att man har en seriös process men det är heller ingen anledning att fördröja det i onödan, säger Andersson i samband med den internationella givarkonferensen för Ukraina i Warszawa.

Under konferensen, som arrangerats av Sverige och Polen, har Ukraina utlovats 60 miljarder kronor i bidrag.

– Det är en succé, över förväntan, säger Magdalena Andersson.

Extra partistyrelsemöte

Hon hänvisar till dialogen i partiet som ska vara klar den 12 maj, den säkerhetspolitiska analysen i riksdagen med slutrapport den 13 maj.

I onsdags meddelade partisekreterare Tobias Baudin (S) att partiet kallar till ett extra möte i partistyrelsen den 15 maj och väntar inte in det redan planerade mötet den 24 maj.

Nu sker återrapporteringen nio dagar tidigare, tre dagar efter det att den säkerhetspolitiska dialog som pågår med distriktsstyrelser och medlemmar avslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.