Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Anderssons(S) känga mot Ulf Kristerssons (M) pågående regeringsförhandlingar. Foto: TT

Anderssons känga mot Ulf Kristersson: ”Grunden för fyra resultatlösa år”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson (S) kritiserar Ulf Kristerssons (M) besked om förlängd tid för sondering. 

– Det vi har sett är fyra resultatlösa veckor som lägger grunden för fyra resultatlösa år, säger Andersson.

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) menade att den förlängda tiden för sondering visar på att man är oense bland partierna L, KD, M och SD. 

– Jag önskar att jag var förvånad. Men det känns som att Ulf Kristersson inte riktigt har tagit in hur djupt oeniga man är i hans lag. Har man före valet sagt till svenska folket att man är överens så har man ett ansvar att sen leverera efter valet, säger Andersson under en pressträff efter ett möte i Prag med det Europeiska rådet.

Hon fortsätter:

– Det vi har sett är fyra resultatlösa veckor som lägger grunden för fyra resultatlösa år. Sverige ser ut att få en regering som ägnar kraft åt interna problem istället för att lösa Sveriges problem.

Slitningar mellan SD och L 

Statsministern pekade på slitningarna mellan SD och L och menade att något av dessa partier kommer behöva lägga sig platt i förhandlingarna. 

– Frågan är bara vem det blir och när det sker, säger hon 

Det är extra viktigt att få en regering på plats på grund av det känsliga världsläget, menar Andersson.

– Det är bråttom att få en regering på plats. Vi är i ett känsligt läge, säger hon och hänvisar bland annat till det säkerhetspolitiska läget. 

Står till förfogande 

Andersson poängterar att hon fortfarande är redo att leda en regering.

– Min dörr står öppen. Jag står till förfogande att leda en regering i samarbete med andra partier för Sverige och svenska folkets säkerhet, säger hon 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.