Bild ur polisens förundersökning. Inringat är Akilovs primitiva sprängladdning. Foto: TT

Så var andra rättegångsdagen mot Akilov

Uppdaterad
Publicerad

En grundlig genomgång, steg för steg – om timmarna före, de dramatiska minuterna under terrorattacken och jakten på gärningsmannen efter dådet i Stockholm förra våren. Kartläggningen av Rakhmat Akilovs förehavanden under hela terrordygnet den 7 april 2017 har varit åklagarens fokus under hela den andra rättegångsdagen. SVT Nyheter rapporterade direkt.

SVT rapporterade · Terrorrättegången mot Rakhmat Akilov

Laddar in inlägg...

Strax efter klockan 9.00 tog åklagare Hans Ihrmans till orda i Stockholms tingsrätt.

Det kom att bli en detaljerad genomgång om vad som hände från tidig morgon till gripandet på kvällen. Under förmiddagen lade åklagarsidan fram en rad film- och bildbevis för att styrka att Rakhmat Akilov var ensam när han genomförde attacken.

Bland annat fick rätten se ett filmklipp, inspelat bara någon timme före attacken, där Akilov berättar att det är ”dags att döda de otrogna”.

Stängdes för allmänheten

Under eftermiddagen skedde en del av förhandlingen bakom stängda dörrar, detta eftersom en målsägande bett om detta med hänsyn till innehållet i ett filmklipp som kom att spelas upp i rättssalen. Detta beviljades av rätten, vilket ledde till att journalister och andra åhörare fick gå ut.

Återstoden av eftermiddagen bjöd på en lång rad dramatiska skildringar från attacken på Drottninggatan, inte minst när åklagaren i sin sakframställan presenterade bild- och filmmaterial för att visa på exakt hur han menar att Rakhmat Akilov kört lastbilen och dödat fem personer i sin väg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet