Foto: TT/SVT

Ändrad ålder ingen grund för strängare straff

Uppdaterad
Publicerad

En dömd person som det senare framkommer är äldre än vad som sas när domen föll kan inte få ett strängare straff. Det står klart sedan Högsta domstolen nekat riksåklagaren resning i ett fall med en man som dömdes för en grov våldtäkt. Nu efterlyser riksåklagaren en ändring av rättegångsbalken.

I december 2015 dömdes en man för en grov gruppvåldtäkt som skedde i september samma år vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm. Han dömdes både i tingsrätten och hovrätten.

I brottsbalken finns bestämmelser som tar hänsyn till den åtalades ålder. Den som är under 18 år när brottet begås, ska dömas till fängelse enbart om det finns synnerliga skäl.

UG – Ålder: okänd

Mannen uppgav att han var född 1999 och var 16 år då han begick brottet. Tingsrätten och hovrätten dömde därför mannen till sluten ungdomsvård i nio månader.

Född 1995

I maj i år fick dock polisen uppgifter från Interpol i Marocko om att mannen som dömts för den grova våldtäkten i själva verket skulle kunna ha varit född 1995. Personen skulle då alltså ha varit 20 år när brottet begicks.

Riksåklagaren menar att om domstolarna hade haft dessa uppgifter skulle mannen sannolikt ha dömts till ett betydligt strängare straff och fått fängelse. Därför ansökte riksåklagaren om resning, med hänvisning till att det kommit fram nya uppgifter i målet.

Omfattas inte av regler för resning

Men Högsta domstolen avslår ansökan om resning. Det finns enligt rätten inget utrymme i lagtexten att döma för samma brott, men ändra till en strängare påföljd.

– I det här fallet handlar det om en person som dömts för grov våldtäkt. Det handlar inte om att han skulle dömts för ett grövre brott, utan riksåklagaren menar att han är äldre än vad domstolen först trodde. Då menar riksåklagaren att man skulle gett en strängare påföljd. Men den situationen omfattas inte av de regler som finns för resning, säger Stefan Johansson, justitieråd vid Högsta domstolen.

Många nya frågor

Riksåklagaren menar att Högsta domstolens resonemang är tydligt och klargörande. Men det visar också på att det finns ett behov av att se över rättegångsbalken. Brott som begås av unga ska handläggas så snabbt som möjligt. Samtidigt kan det ta tid att få in uppgifter från andra länder, om till exempel ålder. Därför finns det enligt riksåklagaren en del omständigheter som talar för att det bör finnas en möjlighet att korrigera en dom i efterhand.

– Det är ytterst en fråga för riksdag och regering, men jag tycker att man bör överväga om det finns behov av en ändring, säger riksåklagaren Anders Perklev.

– Det här är ett ganska nytt område för oss, som uppstått under den senaste tiden, att vi inte alltid har klart för oss åldern på den åtalade. Det har väckt en rad olika spörsmål för rättsväsendet. Man får en väsentligt mildare påföljd om man är under 21 år när brottet begås. Och självklart ska inte den som är över 18 år dömas till sluten ungdomsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Ålder: okänd

Mer i ämnet