André Pops räddade livet på man med hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Om det inte vore för André Pops hade Magnus Stern inte varit vid liv idag. I SVT:s Gomorron Sverige hör du historien då Pops blev räddaren i nöden vid det akuta hjärtstoppet.

När Magnus Stern vaknade upp på Södersjukhuset i Stockholm i höstas berättade läkarna att hans hjärta stannat och att han inte skulle ha överlevt utan hjärt- och lungräddning.

– Jag minns ingenting, dagen är helt utblockerad, säger Magnus Stern.

Det var i oktober som Magnus Stern föll ihop på marken under Idrottens dag i Boo, där han jobbade som funktionär. André Pops sprang förbi och fick berättat för sig att läget var akut och att hjärt- och lungräddning var den enda vägen. 

– Det var fastställt att Magnus inte hade någon puls, hjärtat hade stannat, så jag tog över, säger André Pops.

Hur mycket hann du tänka innan du reagerade?

– Inte särskilt mycket, på något sätt kände jag mig lugn och trygg i vad jag skulle göra, säger han.

Nära att dö

Det dröjde flera dagar innan Magnus Stern vaknade till liv. Ett par skräckfyllda dygn, där chansen att vakna upp endast var 50 procent.

– Man håller en person som haft haft ett hjärtstopp nedsövd, i konstgjord koma, för att organ och hjärna ska få vila, säger Magnus Stern.

Han fortsätter:

– Jag hade tur. Jag fick bra hjälp fort. Jag känner enorm tacksamhet för de som hjälpte mig.

”Lär er rädda liv”

Andre Pops tillägger hur viktigt det är med hjärt- och lungräddning och att alla borde gå en kurs för att inte stå handfallen om liknande inträffar.

– Se till att skaffa kunskap, för man vill inte stå där en dag och inte veta vad man ska göra, säger André Pops.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.