Ändringar i Las rivs upp av alliansen

Publicerad
De ändringar i lagen om anställningsskydd (Las) som skulle börja gälla den 1 juli nästa år kommer de borgerliga att riva upp, skriver Sydsvenskan.

Beslutet av vänstermajoriteten i riks- dagen innebar att en vikarie skulle få rätt till förtur till fast anställning efter sex månader. Alliansen vill ändra tillbaka så att förtur gäller först efter tolv månader.

S-regeringens löfte om en ny lag för att deltidsanställda efter en viss tid ska ha rätt till heltid kommer inte heller att bli verklighet när de borgerliga nu tar över makten.

Alliansen: Svårare för ungdomar
Redan när beslutet fattades var den borgerliga alliansen emot. Man ansåg att 12-månadersgränsen var en rimlig kompromiss mellan olika intressen och att ändringen kommer att göra det svårare för personer med en svag ställning på arbetsmarknaden att få tillfälliga anställningar.

-Det var ett vallöfte att riva upp det här beslutet, säger Patrik Norinder (m), ledamot i riksdagens arbetsutskott.

Bakgrunden till att alliansen så snabbt kommit fram till att ändra just i Las kan vara att det är enklare att återgå till en gammal lagstiftning än att skapa en helt ny.

Missbruk i vissa branscher
Vissa branscher, exempelvis mediebranschen, har satt i system att komma runt skrivningen om återanställningsrätten i LAS genom att bryta vikariat innan 12 månader.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Christer Skoog säger till tidningen att alliansens lagändring är ett hån mot de arbetslösa.

Oenighet om Las

Visa

• I maj i år beslutade riksdagen med röstsiffrorna 153-120 om skärpta regler i lagen om anställningsskydd. Ändringarna skulle träda i kraft den 1 juli 2007.

• De borgerliga röstade emot och lovade att riva upp ändringarna om de kom till makten efter valet. De anser att skärpningen, som syftade till att ge fasta anställningar i stället för olika former av vikariat, leder till färre jobb.

• De problem som finns löses bättre genom kollektivavtal, utan särskild lagstiftning, enligt de borgerliga.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer