Foto: Johan Jeppsson/TT/Bengt A Lundberg/Riksantikvarieämbetet

Kritiken: Storstadskommuner lämpar över nyanlända på landsortskommuner

Publicerad

Nyanlända i storstadskommunerna hänvisas ofta till att söka bostad i landsortskommuner när deras etableringstid tar slut.

Nu får storstadskommuner kritik för att lämpa över ansvaret för bostadsfrågan på mindre orter.

Filipstad är en av orterna där det finns lediga bostäder, men där det är brist på jobb. Kostnaderna för försörjningsstöd för såväl nyanlända som inrikes födda har ökat kraftigt.

– Som det fungerar nu när man i vissa Stockholmskommuner mer eller mindre sparkar ut nyanlända när etableringstiden är slut så blir det ganska orimligt, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd Filipstad.

Att storstadskommunerna lämpar över ansvaret till landsortskommunerna att lösa bostadsfrågan för de nyanlända uppges bland annat i en lägesbild som nyligen lämnades till regeringen och i de enkätsvar som rapporten bygger på. SVT Nyheter har talat med flera kommuner som upplever att andra kommuner aktivt medverkar till att flytta nyanlända till deras kommun.

– Man gör sig bara av med en kostnad och har inga ambitioner att lösa det här. De skyller bara på att de inte har några bostäder, men det finns ju enklare lösningar som modulhus. Vill man så går det, säger Bo Wallströmer, kommunchef Ljusnarsberg

Kan hamna på olämpliga platser 

Inte sällan hamnar de nyanlända som flyttar vidare i lägenheter utanför centralorterna. Till de små samhällena Ramsjö och Hennan i Ljusdal har minst tio hushåll med nyanlända kommit de senaste åren enligt kommunen, som anser att det är mindre lämpliga platser för barnfamiljer utan bil. Det saknas både förskola, skola och SFI där. 

De nyanlända flyttar från tidsbegränsade kontrakt i storstadskommuner som de anvisats till.

– Man slinker undan sitt ansvar som kommun när man skickar problemet vidare till andra kommuner. Jag tycker också att det vore bra om de som ska bosätta sig i Hennan och Ramsjö hade fått veta mer om hur förhållandena ser ut där, säger Kenneth Forsell, tillförordnad socialchef Ljusdal.

Ljusdals kommun har i flera fall fått ordna fram andra bostäder till familjer där det inte fungerat.

Exakt hur flyttströmmarna går mellan kommunerna när det gäller de nyanlända är svårt att få fram exakta siffror på. Men i statistik från Migrationsverket som omfattar båda anvisade och självbosatta som är inne i den tvååriga etableringsperioden kan man exempelvis se att ifrån Täby så har 126 nyanlända som är inne i etableringsfasen flyttat vidare till kommuner utanför Stockholms län de senaste två åren.

”Lämpar inte över avsiktligt”

Täbys kommunalråd säger att kommunen tar sitt ansvar under den tvåårsperiod som kommunen är ansvarig, men att det därefter är individens ansvar som gäller.

– Stockholmsregionen har en bostadsbrist och vi lämpar ju inte över avsiktligt. Jag tycker inte att det är så märkligt att folk flyttar dit där det finns bostäder, det finns ingen kommunarrest, säger Erik Andersson (M), kommunalråd Täby.

Hur rimligt tycker du att det är nyanlända flyttar vidare till kommuner med låg skattekraft med tanke på att många kan behöva försörjningsstöd inom kort när deras etableringstid är över?

– Alla kommuner i Sverige är precis lika fattiga eftersom vi har ett skatteutjämningssystem som jämnar ut skillnaderna mellan kommunerna så Täby är inte en rikare kommun än någon annan

Men Täby är väl ändå i en bättre sits än till exempel Filipstad som har väldigt stora utgifter för försörjningsstöd?

– Ja, det är möjligt att vi är i en bättre sits på grund av att vi befinner oss i en storstadsregion, men den kommunala ekonomin är utjämnad tack vare skatteutjämningssystemet, säger Erik Andersson (M), kommunalråd Täby.

Vill se ett ändrat system

Med allt fler fall där de tillfälliga kontrakten upphör i samband med att etableringsperioden tar slut lär den här debatten fortsätta. Kommunalrådet i Filipstad tycker att det borde tas ett gemensamt ansvar i landet för de personer som behöver försörjningsstöd efter etableringstiden så att kostnaderna inte bara läggs på den kommun där de bosätter sig den första tiden. Eller att etableringstiden förlängs.

Men vad tycker du storstadskommuner med bostadsbrist ska göra idag?

– Ja, vad tycker storstäderna att vi ska göra för att klara försörjningen för deras invånare? säger Per Gruvberger (S), kommunalråd Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.