Den här bilden togs av lokaltidningen precis i samma veva som hans kolleger på vårdcentralen i Sundsvall började undra om allt stod rätt till. Foto: Linus Wallin, Sundsvalls tidning

Anmälan till IVO stoppade inte inkompetent läkare

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren klarade inte av sitt jobb och anmäldes till IVO av sin arbetsgivare. Ändå kunde han gå vidare till nästa jobb, och behandla nya patienter.

IVO lade först ned anmälan utan åtgärd – efter Uppdrag Gransknings granskning av fallet tar IVO nu upp fallet igen.

Mannen börjar arbeta som läkare på vårdcentralen i Sundsvall i februari 2012. Han är färdigutbildad, legitimerad och har dessutom påbörjat sin specialistutbildning i allmänmedicin.

– Det är inte alltid vi får en ny ST-läkare och vi tyckte att det var jättekul och det första intrycket var ju jättetrevligt, jätteroligt, glad och positiv, bara bra. Här har vi dragit en vinstlott, säger familjeläkare Maria Lindström som blir mannens handledare.

UG – Legitimerad II

Men efter bara någon vecka märker kollegerna att det är någonting som inte stämmer.

Sjuksköterska slår larm

En dag kommer en man med ett sår på näsan. Läkaren konstaterar att det är infekterat, och skickar hem patienten med recept på antibiotika. Men sjuksköterskan förstår att det inte är ett infekterat sår patienten har, och slår larm.

– Den där mannen hade ju hudcancer, säger Annika Serrander, verksamhetschef på vårdcentralen.

Och det såg inte läkaren?

– Nej. Och det här är då ett exempel där sköterskorna agerar när de ser saker – som då kom till vår kännedom.

Den här händelsen gör att vårdcentralens chef ger Maria Lindström i uppdrag att gå igenom läkarens journaler.

– Det jag såg var det orimliga i att någon har sökt för hosta och snuva och går härifrån med medicin för B-vitamin brist. Det spelade egentligen ingen roll vad patienten hade sökt för så fick de en blodtrycksdiagnos och lite blodtryckstabletter eller möjligtvis en kommentar om att det var B-vitaminbrist och så fick de B-vitaminer fast man såg att det var något helt annat som de hade kommit för från början.

”Var uppenbarligen ingen bra student”

Den 34-årige mannen, som ursprungligen kommer från Indien, har haft svensk läkarlegitimation sedan 2007. Men trots den svenska legitimationen blir hans handledare Maria Lindström tveksam till om han verkligen är utbildad läkare. Hon hör av sig till universitetet i Prag där mannen studerat. Han har mycket riktigt studerat till läkare, men professorn på universitet i Prag skriver till vårdcentralen: “Till slut lyckades han slutföra sina studier, men han var uppenbarligen ingen bra student”. Det tog honom tio år att slutföra sina läkarstudier.

Efter några veckor på vårdcentralen i Sundsvall sätter läkarens chefer stopp. Han får enbart ta emot patienter med enkla åkommor, alla hans journaler och bedömningar övervakas. Och nu drar en utbildningsinsats igång. En halv dag i veckan får han privat undervisning av en pensionerad familjeläkare. Steg för steg går de igenom allt en läkare ska kunna.    

Vad såg ni för framsteg hos honom?

– Ja, inte så mycket egentligen. Jag kan nog säga att han inte nådde upp ens till en sjuksköterskas nivå, säger Annika Serrander.

Efter ett och ett halvt år ser man ingen förbättring, trots omfattande insatser. När verksamhetschefen och läkarens handledare pratar med läkaren om att det inte längre fungerar väljer han att säga upp sig.

Anmäler till IVO

När han går bestämmer sig hans chefer för att anmäla honom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom de tycker att det finns stora brister i mannens medicinska kunskaper.

IVO tar emot den 22 sidor långa anmälan i januari 2014. Det är en omfattande dokumentation av läkarens tid på vårdcentralen med vittnesmål från en rad människor på olika arbetsplatser i Sundsvall som var engagerade i att försöka hjälpa och utbilda läkaren. Efter några månaders tjänst på Sundsvalls sjukhus konstaterar man att han har stora kunskapsluckor och att han “glömmer så gott som varje dag arbetsuppgifter han fått sig tilldelad, till exempel remisser recept eller epikriser som ska skrivas”.

Den pensionerade läkaren som vårdcentralen tagit in för att utbilda mannen skriver: “Jag skulle gissa att han ungefär ligger på en kunskapsnivå före AT och medicinsk mognad och allmänkunskap som en sköterske- eller medicinstudent.”

I januari 2014 börjar IVO sin utredning och i december, efter tio månader, fattar IVO sitt beslut. Trots vittnesmålen och den allvarliga kritiken avslutas ärendet utan åtgärder. Mannen kan gå vidare till ett nytt jobb som läkare – som om ingenting hänt.

Tar kontakt med nuvarande arbetsgivaren

I dag arbetar han på en vårdcentral i Malmö. När vi ringer upp verksamhetschefen och frågar om hon känner till kritiken som finns svarar hon att hon bara känner till det som läkaren själv berättat.

– Det handlar om att han hade skrivit en remiss med en frågeställning som kanske inte var helt klar.

Har du läst IVO-anmälan?

– Nej, det har jag inte gjort. Det känns i alla fall som när han berättat att det är vissa rasistiska inslag i detta tycker jag. Men det är mer än känsla.

På vårdcentralen i Malmö, läkarens nuvarande arbetsplats, tror alltså chefen att kritiken i Sundsvall skulle handla om rasism och inte om inkompetens. Vi tar kontakt med läkarens tidigare arbetsplatser – sju olika vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden runt om i landet där mannen arbetat, troligen är det alla arbetsplatser han varit på sedan han kom till Sverige. Och alla minns honom, just för att han var så trevlig och glad, men samtidigt inte klarade jobbet som läkare.

Läkarens nuvarande chef vill inte ställa upp på en intervju, istället hänvisas vi till divisionschefen på Skånes universitetssjukvård, Karin Träff Nordström. Hon säger att de tog referenser när de anställde läkaren, men vart man vände sig, vem man pratat med, och när det i så fall skulle ha skett, vet hon inte och det finns inte dokumenterat. Hon säger att hon uppfattar att mannen har den kompetens man ska ha som legitimerad läkare.

Inte orolig på grund av IVO-anmälan

Nu när ni har läst den anmälan som de i Sundsvall gjorde, har ni gått igenom hans journaler då från hans tid hos er?

– Inte utöver det som gjorts kontinuerligt under hans tjänstgöring här, han har ju handledning och i den ingår att man går igenom journaler.

Men alltså inte alla journaler?

– Inte alla journaler nej.

Men är du inte orolig för att han kan ha begått misstag hos er?

– Nej, det är jag inte.

Karin Träff Nordström vill inte kommentera anklagelsen som läkarens nuvarande chef kom med – att kritiken mot honom skulle handla om rasism. I Sundsvall är de helt oförstående till beskyllningen. De menar att de gjorde allt som stod i deras makt för att få läkaren att fungera.

– Vi är en arbetsplats med stor mångfald, så jag kan säga att så är det inte på den här arbetsplatsen.

Vad tror du att det finns för anledning att säga det?

– Det kan ju vara hans upplevelse, det kan man ju inte ta ifrån honom. Eller så är det ett försvar, säger Annika Serrander.

När Uppdrag granskning tar kontakt med IVO har det gått drygt ett år sedan de fattade beslutet att avsluta ärendet utan åtgärder. De får gå igenom anmälan och sin egen utredning igen. Och nu backar IVO. Den inkompetente läkaren ska granskas på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad II

Mer i ämnet