Anmäld till barnombudsmannen – Wahlgrens metoder kallas ”direkt livsfarliga”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och niobarnsmamman Anna Wahlgren utsätts nu för skarp kritik för de metoder hon föreslår för att uppfostra barn.

Barnläkare Marie Köhler framför sin kritik i Dagens Nyheter. Hon menar att Wahlgrens metoder är auktoritära och exemplifierar med Wahlgrens råd att trycka ner barnet i vagnen, att inte bry sig om att barnet dunkar huvudet i spjälsängen och att ignorera barnets skrikande.

Råden fanns som videoklipp på Wahlgrens hemsida, men togs bort sedan många föräldrar reagerat starkt.

Direkt livsfarliga

Anna Wahlgren anmäldes på torsdagen till barnombudsmannen av svenska barnläkarföreningen genom barnläkare Margareta Blennow. Anmälaren anser att Wahlgrens metoder för att få barn att sova hela nätterna är direkt livsfarliga för barnet.

Blennow menar att Anna Wahlgrens råd får stor tyngd i dag eftersom det finns ett stort behov av experthjälp. Men läkarvetenskapen har inte gett adekvata råd om hur man hanterar sömnlösa barn och bla. därför vänder sig desperata föräldrar till Wahlgren.

Säker sig till experter

Barnpsykologen Malin Alfvén säger till Aktuellt att den vanligaste frågan som föräldrar till sömnlösa barn ställer är ”vad har vi gjort för fel”. Hon menar i likhet med Blennow att föräldrar nu söker sig till experter i allt högre grad istället för att känna efter själva.

Även Alfvén varnar för Anna Wahlgrens metoder. Wahlgren har erbjudits tillfälle att bemöta kritiken, men har valt att avstå.

Anna Wahlgren

Anna Wahlgrens Barnaboken kom 1983 och har läst av mängder av föräldrar i Sverige.

Wahlgren har kritiserats hårt för sina råd, bland annat att Wahlgren, mot läkarkårens rekommendation, hävdar att spädbarn ska sova på magen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.