Anders Jakobsson, åklagare på Särskilda åklagarkammaren menar att det finns en naturlig förklaring till att så fall utreds. Foto: Åklagarmyndigheten/TT

Anmälningar mot poliser ökar – nästan alla utredningar läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna mot poliser som misstänks för våldsbrott i tjänsten har ökat. Det visar nya siffror från särskilda åklagarkammaren.

Statistiken visar också att 70 procent av fallen avskrivs – utan utredning.

– Många medborgare förstår inte att polisen får använda visst våld, säger överåklagaren Anders Jakobsson.

Under förra året gjordes 8 123 anmälningar om brott med fängelse i straffskalan mot svenska poliser. Det visar särskilda åklagarkammarens årsrapport för 2020. Det är 18 procent fler än under 2019 – då drygt 6 800 anmälningar registrerades.

Ökningen kan inte förklaras av nya anställningar, som var knappt sex procent.

De allra flesta fallen, över 7 000, rör brott som ska ha begåtts i tjänsten. Men här finns också anmälningar mot poliser som misstänks för brott på sin fritid, som till exempel olaga hot eller sexuella trakasserier.

Majoriteten avskrivs utan utredning

När det gäller misstankar om våld i tjänsten har anmälningarna ökat från 814 till 888. Jämfört med 2018 rör det sig om en större ökning – då anmäldes 643 fall.

En absolut majoritet av alla anmälningar, nästan 70 procent, avskrivs innan åklagaren startat en förundersökning. Av de resterande anmälningarna, 30 procent, där utredning faktiskt inleds är det omkring en femtedel som leder till åtal eller strafföreläggande från åklagare.

Sammantaget betyder det att 93 procent av alla brottsanmälningar mot poliser läggs ned.

”Inte brottsligt”

Enligt överåklagaren Anders Jakobsson finns det en naturlig förklaring till varför siffrorna ser ut som de gör: De handlingar som många poliser anmäls för är inte brottsliga.

– Det kan till exempel röra sig om en person som blir avvisad från en plats eftersom de vägrar flytta på sig. Då har polisen rätt att ta bort personen och det är inte brottsligt. Det är något som många samhällsmedborgare inte förstår, att polisen får använda visst våld som är proportionerligt i situationen.

Men hur kan ni veta att våldet var proportionerligt om ni inte inleder en förundersökning?

– Men vi kan inte inleda förundersökning om det som anmäls inte är ett brott. Då begår vi själva ett brott.

”Vänder på betydligt fler stenar”

Enligt polisforskaren och polisen Stefan Holgersson finns en kultur inom polis- och åklagarväsendet som gör att man inte utreder misstankar mot poliser tillräckligt.

Överåklagaren Anders Jakobsson håller inte med.

– Jag blir förbannad när jag hör det. I de fall som vi utreder vill jag påstå att vi vänder på betydligt fler stenar än vad många andra åklagarkammare gör. Det visar sig också i de fall som överprövats. Under förra året var det bara ett ärende som ändrades av överåklagare. Det visar att våra utredningar håller god kvalitet.

De här anmälningarna ingår i rapporten

Anmälningarna i rapporten från Särskilda åklagarkammaren rör bara brott som har fängelse i straffskalan. Andra brott, som exempelvis trafikbrott, ingår inte i rapporten.

Hur många poliser som faktiskt dömdes för brott under 2020 framgår inte av rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.