Foto: TT

Anmälningar om barnhandel ökar

Fler fall av misstänkt människohandel med barn anmäls i Sverige. I fjol polisanmäldes ett 40-tal fall, dubbelt så många som 2014.

Flera av anmälningarna har skett i samband med att människor flyr till Sverige, det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Historien är många gånger att man kommer som ensamkommande, och att det här är något som har hänt på vägen hit, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel.

Migrationsverket gör många av anmälningarna, och myndigheten har arbetet med att i ett tidigt skede ställa frågor som kan hjälpa till att identifera misstänkt människohandel.

– Det kan handla om att de inte vet namnet på vilka de rest med, eller att vi upplever att det är någon som styrt dem, säger Kaja Törnqvist Netz.

Barnen utsätts för bland annat tiggeri, sexualbrott och tvingas till stölder. Barnen kommer främst från Nordafrika, enligt kartläggningen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer