Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan handla om att vi uppmärksammar våld i skolan mer på grund av de skolattacker som skett”, säger kriminologen Sven Granath. Foto: SVT/TT

Anmälningarna av våld och hot i skolan har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

2021 fick Arbetsmiljöverket in över 800 anmälningar av våld och hot i svensk skola. Det innebär en fördubbling jämfört med antalet anmälningar i samma kategori för tio år sedan. Anledningen tros vara att fler unga i skolålder är kriminellt aktiva och att ett antal skolattacker gjort att anmälningsbenägenheten ökat.

Arbetsmiljöverkets statistik visar att anmälningar av hot och våld i skolmiljö mer än fördubblats på tio år. Det klassas av Arbetsmiljöverket som allvarliga händelser, vilket även innefattar enstaka fall av rån. 2012 anmäldes 393 händelser – 2021 anmäldes 831 stycken, trots pandemi. Flest anmälningar görs av våld, men även hot förekommer i hundratal.

Tidigare i år dödades två lärare vid ett grovt våldsbrott på en skola i Malmö. En 18-årig elev är misstänkt.

Ungdomsvåld och anmälningar

Sven Granath, kriminolog vid Stockholms universitet, ser två huvudförklaringar till ökningen.

– Vi har en ökning av en viss typ av ungdomsvåld, det vi sett öka även utanför skolan. Det kan handla om rån eller narkotikarelaterade fejder. Det våldet kan ta sig in i skolan.

– Det kan också handla om att vi uppmärksammar våld i skolan mer på grund av de skolattacker som skett. Attackerna står inte för den volymmässiga ökningen, men kan göra att vanligt stök och spontana bråk anmäls.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket

Under samma period som ökningen skett har det även skett en generell ökning av antalet anmälningar av allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket. Men den procentuella ökningen av anmälningar i skolan är större än den genomsnittliga ökningen, sett till alla arbetsplatser. Enligt Sven Granath är perioden där våldsanmälningar i skolan blivit fler också samma period som annat våld har ökat.

– Så länge det pågår ett grövre ungdomsvåld på andra ställen i samhället kommer det också att finnas i skolan, säger han.

Statistiken gäller både grund- och gymnasieskolan.

Allvarliga händelser

Det är ett krav enligt arbetsmiljölagen att anmäla allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket. På olika arbetsplatser finns olika kategorier av allvarliga händelser, och både sådant som kan orsaka fysiska och psykiska skador kan anmälas. På skolor finns tre kategorier av allvarliga händelser: hot, våld och rån. 2021 anmäldes 574 fall av fysiskt våld, 251 hot och 6 rån. Anmälningarna i skolan gäller händelser som drabbat både elever och lärare.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.