Kriminologen om skolattacker: Mönster av våldsfantasier

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en röd tråd av orsaker till varför en elev går till attack och mördar personer på sin egen skola, enligt Sven Granath, forskare i kriminologi.

– Man har ett ganska svagt nätverk och en tilltagande psykisk ohälsa. Det finns ofta en trigger som utlöst detta, säger han i Aktuellt.

Sven Granath ser i huvudsak tre typer av dödliga skolattacker. Samtliga är mycket ovanliga i Sverige, men har förekommit under åren, enligt honom.

– Det första är vad vi kallar skolattacker som vi sett från USA där det är en eller flera personer som attackerar hela skolan och kanske till och med manifesterar mot hela samhället. Det är ofta ganska spektakulära dåd som kanske filmas, där man tagit på sig särskilda kläder och som kan slå slumpvis mot vem som helst på skolan, säger Sven Granath.

– Sen finns en annan typ där det handlar om psykiska problem hos en elev som ofta upplever en konflikt med en annan elev eller personal, som tar med sig vapen och ger sig på den här personen.

”Viktigt att signalerna fångas upp”

Den tredje kategorin har sin botten i grovt ungdomsvåld, kopplat till gäng eller narkotika, enligt Sven Granath.

– I typ ett och två finns det ett mönster. Det handlar om personer som är ensamma och sänt ut signaler om att man har våldsfanasier. Man har ett ganska svagt nätverk och en tilltagande psykisk ohälsa. Det finns ofta en trigger som utlöst detta då något gått emot en.

– Det är viktigt att signalerna fångas upp av personer som finns i personens krets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.