Ann Linde bekräftar: Schweiziskt krypto-stopp bakom flyttat ministermöte

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde bekräftar nu att ett planerat möte med Schweiz utrikesminister har skjutits upp efter att Schweiz lagt ett exportförbud på det svenskägda bolaget Crypto International. Effekterna av exportstoppet kan enligt säkerhetsexperter bli allvarliga för svenska myndigheter.

– Frågorna rör rikets cybersäkerhet, säger Ann Linde.

Sveriges och Schweiz utrikesministrar skulle i oktober ha firat ländernas 100 år av diplomatiska relationer. Det kommer att hållas en middag arrangerad av Schweiz ambassad i Stockholm – men något ministermöte blir det inte.

Förklaringen – som nu alltså bekräftas av Ann Linde – är att Schweiz lagt ett exportförbud på det svenskägda företaget Crypto International (se faktaruta).

– Problemet är att Schweiz inte tillåter export av varor som skulle till Sverige, säger Ann Linde (S).

– Det är vi bekymrade över och det försöker vi lösa på olika sätt.

Och finns det då en koppling till att ni skjutit upp mötet?

– Ja, det är så att det inte passar just nu innan vi är helt klara med grunderna för Schweiz agerande.

Kan inte få support

Ann Linde vill inte svara på hur exportstoppet påverkar svenska myndigheter konkret. Hon säger sig inte ens kunna svara på om och i så fall vilka myndigheter som använder produkterna.

– De här frågorna rör rikets cybersäkerhet, och därför kan jag inte kommentera eftersom det är sekretessbelagt.

Men enligt säkerhetsexperter kan effekterna bli allvarliga för de myndigheter som valt att förlita sig på Crypto Internationals produkter.

– Vissa svenska myndigheter är beroende av den här utrustningen. När de schweiziska myndigheterna dragit exportlicensen så kan de svenska myndigheterna inte få tillgång till utrustningen, och har inte heller möjlighet att få till exempel support och uppgraderingar, säger it-säkerhetsexperten André Catry till SVT.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Turerna kring Crypto-bolagen – en del av kalla kriget

Under många år sålde företaget Crypto AG, under ledning av svensken Boris Hagelin, krypteringsutrustning till en rad länder över hela världen.

Vad köparna inte visste var att utrustningen var manipulerad och möjlig att avlyssna av amerikanska CIA – som också i hemlighet ägde bolaget.

2018 styckades Crypto AG upp och de internationella avtalen gick in i ett nytt svenskägt bolag som förnekar all kännedom om, och kopplingar till, det tidigare bolagets manipulationer. Men bolaget har ändå hamnat i myndigheternas strålkastarljus i Schweiz, fått utrustning beslagtagen av åklagare och belagts med ett exportförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.