Ann Linde (S) tror på rysk-ukrainska fredsförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har försöken till fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina inte gett några resultat. Men utrikesminister Ann Linde (S) är hoppfull.

– Ryssland har varit beredda att tala mer än vad de var från början, säger Ann Linde (S) i kvällens Agenda.

I veckor har Ryssland och Ukraina mötts regelbundet för fredsförhandlingar, men några vidare framsteg har ännu inte gjorts.

Flera världsledare har uttryckt misstro gällande samtalen. Bland annat sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian tidigare i veckan att samtalen bara är ett spel för galleriet, att Ryssland låtsats förhandla med Ukraina. Men det håller inte Ann Linde (S) med om.

Kriget i Ukraina

– Våra ukrainska kollegor säger att man märker att Ryssland är beredda att tala mer än vad de var från början, säger hon.

Eldupphör viktigaste framsteget

Samtidigt som samtalen har pågått i veckan har Ryssland också fortsatt att bomba civila, vilket enligt Linde inte är något ovanligt i en sådan här situation.

– Tyvärr har det ju genom historien varit fruktansvärda krig, där man fortsatt med bombningar mot civila, men sedan kommit till fredsavtal. Det man allra först måste få till är humanitära korridorer och eldupphör, innan man kan komma till ett riktigt fredsavtal.

”Inget emot att stoppa oljan och gasen”

Ann Linde (S) vågar inte hoppas på några genombrott i förhandlingarna inom den närmsta tiden, men anser samtidigt att Ryssland är seriösa med samtalen – eftersom de så pass pressade av internationella sanktioner.

– Det är uppenbart att de ekonomiska sanktionerna biter.

– Vi tycker absolut att man ska fortsätta med sanktioner och har inget emot att man stoppar oljan och gasen, tillägger hon.

Inväntar EU-beslut om hamnblockad

Linde uppmuntrar Svenska Hamnarbetarförbundets initiativ om att stoppa ryska fartyg som kommer till svenska hamnar, men regeringen kommer inte i nuläget inte fatta ett nationellt beslut om att stoppa fartygen.

– Vi tycker det är väldigt bra att människor är engagerade i frågan i att stötta Ukraina, men från regeringens sida vill vi inte ha enskilda beslut utan gemensamma EU-beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet