• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Anna Breman blir ny vice riksbankschef. Foto: TT

Anna Breman ny vice riksbankschef

Publicerad

Riksbanken får en ny vice riksbankschef. Anna Breman utsågs i dag till posten.
På sin första pressträff efter beskedet vill hon inte avslöja om hon röstar för eller mot Riksbankens planerade räntehöjning i december.

Anna Breman kommer närmast från jobbet som chefsekonom och chef för makroanalys på Swedbank. Hon har utsetts för en mandatperiod på 6 år och tillträder den 1 december.

Anna Breman efterträder Kerstin af Jochnick, som lämnade Riksbanken i oktober 2019 för att arbeta på ECB.

– Det har varit viktigt att få en ledamot med erfarenhet av att verka i internationella sammanhang, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein.

Breman, med en akademisk karriär i USA bakom sig och erfarenhet från finansdepartementet innan hon blev chefsekonom på Swedbank, hyllas samtidigt av många bedömare.

– Det är en bra person för detta, på alla sätt och vis – framförallt hennes kommunikativa egenskaper. Hon är väldigt tydlig i sin kommunikation, säger SEB-kollegan Robert Bergqvist.

Trodde inte på räntehöjning

Anna Breman tyckte tidigare i höstas att Riksbanken inte kunde höja räntan, bland annat eftersom tunga internationella centralbanker snarare sänker räntorna.

– Vi tror inte på någon höjning från Riksbanken, varken 2019, 2020 eller 2021, sade hon till TT i början av oktober.

Sen kom Riksbanken med beskedet att de står på sig, direktionens prognos är fortfarande att det blir en räntehöjning till i december. Detta har fått såväl Breman som många andra bedömare att räkna med en höjning till noll procent i styrränta i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer