Anna Carlstedt ny samordnare mot extremism

Publicerad

Anna Carlstedt tar över uppdraget som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.
– Hatet och extremismen är smärtsamt uppenbart långt i från sin lösning, säger Alice Bah Kuhnke, med hänvisning till gårdagens händelse i Berlin, på pressträffen.

Att Anna Carlstedt, tidigare ordförande för Röda Korset, blir den nya samordnaren 2017 presenteras på en pressträff på Rosenbad i Stockholm, i samband med att regeringen tar emot betänkandet ”Värna demokratin mot våldsbejakande extremism – nationell struktur och kommunernas ansvar”.

Alice Bah Kuhnke inleder pressträffen med att kommentera händelsen i Berlin i går där tolv människor dödades och uppemot 50 skadades när en lastbil rammade en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin.

Alliansregeringen beslutade sommaren 2014 att tillsätta en nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget gick till förra S-ledaren Mona Sahlin som lämnade sitt uppdrag mycket hastigt i våras när det uppdagats att hon misstänks ha skrivit ett falskt intyg för att hennes livvakt skulle få köpa en bostadsrätt.

Till hennes efterträdare utsågs i augusti Hillevi Engström, men i september meddelande även hon oväntat att hon lämnar uppdraget.

När samordningsuppdraget upphör i början av 2018 föreslås ansvaret övergå till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer