Foto: TT

Anna Ekström tog emot utredning om förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Idag överlämnade Utredningen om fler barn i förskolan för bättre språkutveckling i svenska sitt betänkande till utbildningsminister Anna Ekström vid en digital pressträff. Ett av förslagen innebär obligatorisk förskola för femåringar.

Regeringens särskilda utredare Lotta Edholm har haft i uppdrag att lämna förslag som ämnar öka deltagandet i förskolan bland barn i 3–5 års ålder och föreslå hur förskolans arbete med barnens språkutveckling i svenska kan stärkas, bland annat när det gäller nyanlända barn. Idag överlämnades utredningen till utbildningsminister Anna Ekström.

– Det är tidigt i livet som den grundläggande språkutvecklingen sker, det börjar redan i förskolan, men vi vet också att tillgången till svenska folket och försklan är ojämnlikt fördelat. Om dina föräldrar är födda i Sverige är det mer sannolikt att du går i förskolan, säger Anna Ekström.

Obligatorisk förskola

22 000 tre-femåringar går inte i förskola i Sverige i dag, vilket utgör cirka sex procent. Barn med svag socioekonomisk bakgrund och utländsk bakgrund är överrepresenterade bland de som inte deltar.

Ett av förslagen i den nya utredningen innebär att förskolan ska bli obligatorisk för 5-åringar.

– I dag inträder skolplikten vid sex år, vi menar att den ska vara från fem års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan. Vi tror att det kommer att ge bättre förutsättningar inför skolstarten, säger utredaren Lotta Edholm.

Andelen inrikesfödda barn som är inskrivna i förskolan uppgår i 95 procent, jämfört med ungefär 80 procent av de utrikesfödda.

– Statistiken visar att de barn som behöver förskolan mest, de finns där i lägst utsträckning. De som utnyttjar förskolan mest är välutbildade föräldrar med svensk bakgrund, säger Lotta Edholm.

Det är även skillnad mellan barn som har arbetande föräldrar och barn, vars föräldrar är arbetslösa.

Finns inte en förklaring

Det är svårt att ge en förklaring till varför det är såhär, på grund av bristande forskning på området. Några av anledningarna kan vara bristfällig information om förskolans uppdrag, traditionella könsroller och att nyanlända familjer ofta flyttar mellan stadsdelar och kommuner.

Förslaget avser den allmänna förskolan som riktar sig till tre-femåringar, 15 timmar per vecka och som är avgiftsfri.

Lotta Edholm hoppas att detta ska kunna ställas till förfarande hösten 2023.

Tre förslag för ökat deltagande i förskolan

• Kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet

• Direktinskrivning av barn som behöver förskola för att få en bättre språkutveckling i svenska

• Obligatorisk förskola från fem års ålder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.