M-ledaren Anna Kinberg Batra är kritisk till Löfvens regerings hantering av Saudiavtalet, som hon menar kan leda till att Saudiarabien och andra medlemmar i Arabförbundet kan sluta bjuda in Sverige till förhandlingsbordet. Foto: TT

Kinberg Batra: Skrotat Saudiavtal får konsekvenser för svenska jobb

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens agerande av Saudiavtalet riskerar att försvaga Sveriges utrikespolitik, arbetet för mänskliga rättigheter och få konsekvenser för jobben i Sverige, säger Anna Kinberg Batra.

Moderaternas partiledare är kritisk mot regeringens hantering av det nu uppsagda avtalet. Turerna kring det kan försätta Sverige i en situation där man inte ens bjuds in till förhandlingsbordet, sa Kinberg Batra när hon frågades ut av Mats Knutson i programmet Rakt på.

– Det är just på grund av mänskliga rättigheter som det är viktigt att vi har fungerande relationer med andra länder. Vi har i förhållande till vår storlek en stark röst i världen. Nu riskerar vi att få mindre gehör.

Skapat osäkerhet kring jobb

Två ambassadörer har kallats hem sedan Margot Wallström tillträdde för sex månader sedan, påpekade Anna Kinberg Batra.

– Vi har varit en stark utrikespolitisk röst i både EU och globala sammanhang och nu riskerar den positionen att försvagas genom det agerandet som varit under den senaste tiden.

Den ryckiga hanteringen har också skapat osäkerhet kring Sveriges handelsförbindelser och i förlängningen också svenska jobb, sa Kinberg Batra.

– Det återstår att se vad det här får för effekter för handel och jobb.  Vi är ett exportberoende land. Hittills har vi kunnat kombinera det med att säga till på skarpen när länder inte levde upp till de mänskliga rättigheterna.

”Ska respektera ingångna avtal“

Hon ville dock inte ge ett rakt svar på om hon tycker att det var rätt av regeringen att inte förlänga avtalet, utan hänvisade till att det var regeringens beslut.

– Sverige ska respektera ingångna avtal och ha ordnade processer för eventuella ändringar i dem. Nu har regeringen fattat det här beslutet under viss vånda, ser det ut som, efter ett antal veckors arbete. Det här har visat hur svårt det är för Stefan Löfven att ta befälet över sin regering och sin utrikespolitik, sa Kinberg Batra efter att ha fått frågan flera gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer