Foto: TT

Anna Kinberg Batra: Inför tillfälliga gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att Sverige inför tillfälliga gränskontroller. Motivet ska vara att försöka minska trycket och ge andrum att få ordning på flyktingmottagningen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ställer kravet att regeringen inför gränskontroller. Regeringen har det mandatet enligt moderatledaren. Österrike och Tyskland genomförde liknande åtgärder i september när det stora flyktingströmmarna via bland annat Ungern blev svåra att hantera.

”Extrem påfrestning”

När Tyskland införde passkontrollerna vid sina gränser öppnade Kinberg Batra för att Sverige skulle genomföra det också. Nu är det alltså dags att genomföra dem menar moderatledaren.

– Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

Trots att gränskontroller är avskaffade inom Schengenområdet finns det tillfällen när de kan återinföras i 30 dagar. Det kan göras om den nationella säkerheten eller den allmänna ordningen kräver det.  Senast det skedde för Sveriges del var några timmar i juli 2011. Då mot Norge efter terrordåden på Utöya.

V: Hindras åka vidare

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att syftet med Moderaternas utspel om inre gränskontroller är oklart.

–En sak måste man inse. Idag reser ganska många flyktingar genom Sverige för att sedan söka asyl i Norge och Finland. Risken är att man förhindrar dem från att ta sig till det land de vill till och det är sannolikt att flera av dem istället då kommer att söka asyl i Sverige, säger han till TT.

–Vänsterpartiet ser inget skäl att förhindra de som vill ta sig till Finland och Norge från att göra det, säger han och tillägger att det viktigaste för V är att se till att ingen fråntas rätten att söka asyl.

UNDANTAG MEDGES

Schengenreglerna förbjuder regelbunden kontroll av personer som passerar en inre gräns, det vill säga gränserna mellan länder som ingår i Schengen. Men ett Schengenland kan införa tillfälliga gränskontroller vid sina gränser mot andra medlemsländer vid tre olika typer av händelser:

1. Förutsägbara händelser, till exempel stora sportevenemang.

2. Oförutsägbara händelser, till exempel terroristattacker.

3. Bristande kontroll av de yttre gränserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.