Foto: SVT

Anna Kinberg Batra undvek Reinfeldts ”öppna hjärtan”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra (M) tror inte på ett utopiskt samhälle, men hon vill se att Sverige är och förblir ett av de bästa länderna i världen att leva. Det berättade hon i kvällens utfrågning i SVT Nyheters Partiledaren. Samtidigt vägrade hon att ge ett klart besked om hon står bakom sin företrädare Fredik Reinfeldts berömda tal om att svenskar ”bör öppna sina hjärtan” för flyktingar.

I kväll var det Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batras tur att frågas ut i SVT Nyheters intervjuserie Partiledaren. Som nytillträdd ledare för sitt parti, och trolig statsministerkandidat vid nästa val, berättade hon om hur hon föreställer sig det moderata drömsamhället – byggt på en blandning mellan konservatism och liberalism.

– Man behöver både ha ett samhälle som det är ordning och reda i, där det inte förändras hur som helst och där man kan ta hand om varandra. Det är det som möjliggör att människor också kan växa. Om man känner sig trygg kan man lättare bryta upp, ställa om, pröva någonting nytt, eller växa på sitt sätt, säger Anna Kinberg Batra.

– Jag tror inte på en utopi, det finns det andra ideologier som gör. Vårt uppdrag är att se till att Sverige hela tiden, även framöver, kan vara ett av världens bästa samhällen att leva i.

Vägrade upprepa Reinfeldts berömda citat

När det gäller flyktingmottagande och integration i Sverige pressade sModeratledaren på huruvida hon står bakom sin företrädare Fredrik Reinfeldts numera berömda tal i valrörelsen om att svenskarna ”bör öppna sina hjärtan” inför de människor som flyr.

– Det som är intressant är att Reinfeldt också tog upp hur omvärlden ser ut. Det vill jag hellre diskutera än en formulering. Det som är viktigt nu, inte minst efter katastrofen i Medelhavet, är att vi kan få fler europeiska länder att också tar sitt ansvar när det ser ut som det gör, att fler människor nu är på flykt sedan andra världskriget.

Trots ihärdiga frågor från programledaren Anders Holmberg uteblev dock ett rakt svar kring om huruvida Kinberg Batra explicit stödjer Reinfeldts formulering. Moderaternas nya ledare förklarade i stället att hon vill se att Sverige har ett rättssäkert asylsystem, och att den som söker skydd också ska få det.

– Jag tycker att det är viktigt att vi tar ansvar, som ett av de bättre länderna att leva i i hela världen, svarade hon.

”Sverige är starkare, men vi var inte tillräckligt bra”

Trots att Moderaterna och Alliansen fram till i höstas hade lett landet i regeringsställning i åtta år, menar Anna Kinberg Batra att Sverige fortfarande står inför flera utmaningar på vägen att bli vad hon anser vara ett ännu bättre samhälle.

– Vi har mycket kvar att göra. Ett skäl till att vi förlorade valet i höstas var att vi inte hade ett tillräckligt bra svar på framtidsfrågorna. Vi var starkast 2006 och genomförde viktiga reformer. Sverige är starkare nu, men vi var inte tillräckligt bra på ett antal frågor.

Bristen på svar på dessa nya frågor ser Anna Kinberg Batra  också som anledningen till att Alliansen i höstens val förlorade regeringsmakten. Världen ser annorlunda ut förklarar Kinberg Batra och svaren från 2006 räckte inte till 2014.

– Vi har för många som inte har fått sina första jobb, både ungdomar och även när vi diskuterar integration är det för många som inte har kommit in i samhället. Vi har nya utmaningar utanför som vi inte hade 2006. Då talade vi inte om till exempel IS-terrorism, vi hade  inte den typ av oro i omvärlden som vi har i dag. Då måste man hela tiden möta det med nya och bättre förslag för att förtjäna förtroende. Det måste vi göra bättre än i höstas, säger Anna Kinberg Batra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer