Foto: TT

AKB kräver att Eliasson sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson måste avgå. Det kräver Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt jultal.

Anna Kinberg Batra fokuserade på integration, jobb och rättsfrågor i sitt jultal. Bland annat krävde hon att rikspolischefen Dan Eliasson får sparken. 

– Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Sverige behöver en polisledning som ser till att poliserna kan göra sitt jobb. Sverige behöver en ny rikspolischef, sa Anna Kinberg Batra.

M-ledaren förslog också att Sverige ska få minst 2000 fler poliser och att polislönerna ska höjas med 2000 kronor.

Hyllar jobb

M-ledaren tackade alla som kommer att gå till jobbet under julhelgen medan andra har ledigt och ser till att sjukvård, omsorg, brandkår och polis fungerar.

Hon upprepade också att alla som kan ska jobba och inte leva på bidrag. Jobb är vägen in i svenska samhället, inte bidrag.

– Ingen får ta sig rätten att leva på andra när man kan göra rätt för sig, sade hon.

Integrationen är nu Sveriges stora utmaning, anser Anna Kinberg Batra, som tror att enkla jobb och kortare väg till första jobbet är den rätta lösningen.

Försörjningskrav via arbete

Anna Kinberg Batra fokuserade också på integrationen och föreslog att försörjningskravet vid anhöriginvandring ska uppfyllas via arbete och inte bidrag.

Moderaterna har markerat hårt i migrationspolitiken, men tillströmningen av potentiella väljare har hittills uteblivit och för tillfället leder Anna Kinberg Batra ett parti som brottas med sjunkande opinionssiffror

I SCB:s stora partisympatiundersökning som kom i början av december var Moderaterna det parti som tappar mest jämfört med samma mätning i våras, hela 1,9 procent procentenheter till totalt 22,8 procent.

SD-stöd till AKB

Samtidigt fortsätter spelet om eventuella regeringskonstellationer efter nästa val.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sa till exempel i veckan att han är beredd att stödja Anna Kinberg Batra som statsminister efter nästa val, även om SD lämnas utanför budgetförhandlingarna.

Kravet för detta är dock att M fortsätter att hålla fast vid sin restriktiva linje i migrationspolitiken, samt att Liberalerna och Centern inte ingår i regeringssamarbetet.

SVT Nyheter har sökt Dan Eliasson, som avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.