Anders Ygeman (S), inrikesminister. Foto: TT

Ygeman: Man har förtroende ända tills man inte har det

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar inrikesminister Anders Ygeman (S) på moderatledarens krav på polischefen Dan Eliassons avgång. – Han har naturligtvis stort ansvar som högste chef för verksamheten, säger Ygeman.

– Det är mer ett uttryck för att de har väldigt lite politik när det gäller att hantera brottsutveckling och polisens resultat, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i en kommentar till Moderaternas avgångskrav gällande rikspolischefen.

Hur länge varar ditt tålamod med Dan Eliasson?

– Polisen måste visa bättre resultat. Annars kommer vi att vara tvungna att vidta kraftfulla åtgärder. Vi har ökat polisens budget med över två miljarder kronor de närmsta åren och vi har givit möjlighet att anställa ett stort antal civilanställda. Vi måste också få se resultat, säger Ygeman.

Är du nöjd med polisens effektivitet i dag?

– Nej jag tycker att vi har rätt att kräva bättre resultat från polisen.

Vilket ansvar har Dan Eliasson?

– Han har naturligtvis stort ansvar som högste chef för verksamheten.

Är det inte dags att byta ut honom om resultaten är dåliga?

-Det är regeringen som avsätter och tillsätter generaldirektörer. Vi har begärt in en resultatredovisning från polisen och nu ska vi i lugn och ro analysera den.

Kan den resultatredovisningen leda till att ni byter ut Dan Eliasson?

– Förtroende är digitalt, man har förtroende ända till man inte har det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.