Anna Lindhs mördare talar ut

Uppdaterad
Publicerad

Mijailo Mijailovic berättar nu varför han attackerade utrikesminister Anna Lindh den 10 september 2003. -För att jag kände hat mot politiker, både svenska och serbiska.

Det säger han till Expressen. Tidningen har träffat den nu 32-årige Mijailovic på Rättspsykiatriaska regionkliniken i Växjö där han sedan i juni väntar på en ny fängelseplacering.

Enligt honom var det en tillfällighet att just Lindh blev offret.

Han råkade få syn på henne och väninnan utanför NK som han just kommit ut från. Efter att ha bestämt sig för att knivhugga Lindh återvände han till varuhuset.

-Jag gick från våning till våning och letade. Jag tog rulltrappan högst upp och såg att de inte var där, sedan åkte jag längre ner. Jag gick där: Var är dom, var är dom?

Var påverkad

Vid butiken Filippa K hittade han målet.

-Jag gick bara fram, tog fram kniven och så hände det där inne. Det gick så fort.

Mijailovic vill inte berätta mer om själva överfallet. Han säger att han inte tänkte på att döda Lindh – men inte heller på vad utgången blev. Vid tillfället hade han ett lugnande och sövande medel i kroppen.

-Det gjorde det lättare att gå över tröskeln.

Bluffade länge

Sitt hat mot politiker växte fram ur egna misslyckanden, förklarar han för Expressen:

-Jag levde på a-kassa, sjukbidrag, hade låg ersättning och ingen utbildning. Ingen framtid. Jag var en människa utan jobb, utan bil, utan vänner, utan chans.

I förhören och rättegångarna försökte Mijailovic ge intrycket av att vara psykiskt sjuk. Men det gick inte hem i Högsta domstolen som dömde honom till livstids fängelse.

-Jag svamlade för att få rättspsykiatrisk vård. Allt var påhittat. Jag hörde inte röster. Det var bara ruffel och båg, erkänner han nu.

Ingen ursäkt

Chefsåklagaren Krister Petersson, som drev åtalet, betraktar Mijailovic nya uppgifter om motiv och tillvägagångssätt som trovärdiga.

-Nu får allmänheten och de efterlevande veta vad som styrde den här mannen, säger han till Expressen.

Mijailovic har inget att säga till Lindhs anhöriga och gör klart att intervjun inte ska tolkas som en ursäkt.

-Jag vill ge en förklaring.

-Man kan inte bli förlåten för allting. Jag kommer att hamna i helvetet, när det är dags. Alla hamnar inte i paradiset, du vet.

TT

Fakta: Mijailo Mijailovic

* Greps den 24 september 2003 misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh som knivhöggs den 10 september och avled den 11 september.

* Dömdes i mars 2004 av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse.

* Dömdes i juli 2004 av Svea hovrätt till rättspsykiatrisk vård.

* Slutligen dömdes han i december 2004 av Högsta domstolen livstids fängelse för mord.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.