Gravida Anna Söderberg avled kvällen efter att hon skickats hem från sjukhus. Hennes föräldrar riktar stark kritik mot vården som de menar brustit i flera instanser. Foto: Privat/SVT

Gravida Anna skickades hem från sjukhus – avled timmar senare

Uppdaterad
Publicerad

Gravida Anna Söderberg drabbades av bröstsmärtor och fördes med ambulans till sjukhus. En undersökning visade att hon hade en förstorad aorta men läkaren bedömde att hon kunde skickas hem. Bara 14 timmar senare avled både Anna och barnet. Efter omfattande kritik från Annas föräldrar inför nu region Stockholm nya vårddirektiv gällande akutsjukvård för gravida.

Anna Söderberg var 40 år gammal och gravid i vecka 31. En tidig januarimorgon drabbades hon plötsligt av en stark smärta i bröst och rygg.

Hon och maken, Rickard Söderberg, ringer SOS Alarm som omgående skickar en ambulans.

– Man tror först att hon har fått en hjärtinfarkt men hon har inte de vanliga symptomen så man avskriver det, berättar Annas mamma Sylvia Söderberg. 

Ambulansen kör henne ändå till S:t Görans sjukhus i Stockholm där hon får genomgå en undersökning.

Ett ultraljud visar att Annas aorta, den stora kroppspulsådern, är förstorad eller ”breddökad” som det står i journalen. Läkaren gör dock bedömningen att hon kan skickas hem och ordinerar Alvedon mot värken.

Följande natt spricker aortan och både Anna och hennes ofödde son avlider.

Kritik mot vården

Annas föräldrar riktar nu kraftig kritik mot vården som de anser har brustit på flera plan. De menar att Anna inte borde ha skickats hem och att ambulansen inte borde ha fört henne till S:t Görans sjukhus.

S:t Görans saknar nämligen både förlossningsklinik och neonatalavdelning. Om det hade visat sig nödvändigt hade sjukhuset inte haft resurserna att utföra ett akut kejsarsnitt eller vårda ett för tidigt fött barn, resonerar föräldrarna.

Sjukhuset borde inte heller ha tagit emot Anna som patient, utan omdirigerat ambulansen till ett sjukhus som har en förlossningsavdelning, anser de.

De förklarar att de är medvetna om att både Anna och barnet hade kunnat dö även om de fått stanna på sjukhus. Men att chanserna till överlevnad varit avsevärt större om de vårdats på ett sjukhus med en förlossningsklinik.

– Sannolikt hade barnet överlevt genom ett akut kejsarsnitt, säger Annas pappa Torsten Söderberg och fortsätter:

– Vad som hade hänt med Anna vet man inte men chansen att överleva är långt mycket bättre när man står under behandling.

Omfattande internutredning

Måns Belfrage är chefsläkare på S:t Görans sjukhus.

– Det är en djupt tragisk händelse, säger han.

Sjukhuset har sedan händelsen i januari genomfört vad man beskriver som en omfattande internutredning som har resulterat i en Lex-Mariaanmälan. Frågan ligger just nu hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ska bedöma om sjukhuset borde ha agerat på ett annorlunda sätt.

Annas föräldrar har krävt att vården inför nya rutiner. Att gravida kvinnor, oavsett diagnos, som huvudregel alltid ska vårdas på sjukhus med resurser att akut förlösa och vårda nyfödda.

Det är något även Måns Belfrage har efterfrågat klarhet kring.

– Vi skickade en begäran till Region Stockholm för att få ett regelverk för var gravida kvinnor som passerat ett visst antal veckor ska söka vård när de får akuta symptom – även om de inte är direkt förlossningsrelaterade, säger han.

Beslut om nya direktiv

Under torsdagen kom också ett sådant beslut från region Stockholm, som en direkt konsekvens av fallet Anna.

Enligt ett nytt direktiv ska alla kvinnor som är i graviditetsvecka 22 eller uppåt, och hämtas av ambulans, i första hand köras till ett sjukhus med en förlossningsklinik. Direktivet börjar gälla med omedelbar verkan.

– Det är vi naturligtvis tacksamma för. Än mer tacksamma hade vi blivit om man väljer att kalla de här direktiven för Lex Anna, säger pappan Torsten Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.