• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Annan hantering av småpartiernas valsedlar

Publicerad

Piratpartiet och Feministiskt initiativ menar att de diskrimineras i vallokalerna., eftersom deras valsedlar hanteras annorlunda än de större partiernas.

När Daniel Nyström, valsedelsansvarig i Piratpartiet i morse besökte en tillfällig vallokal på en stormarknad i Botkyrka utanför Stockholm upptäckte han att partiets valsedlar slängts i papperskorgen.
-Valförrättaren meddelade att våra valsedlar skulle slängas i slutet av dagen, säger Daniel Nyström.

Enligt valförrättaren har inte Piratpartiet rätt att få sina valsedlar distribuerade av Valmyndigheten och därför fick de ansvara för valsedlarna. Eftersom Piratpartiet fick mindre än en procent i de tidigare valen till Europaparlamentet är inte Valmyndigheten ansvariga för deras valsedlar.

”Ska självklart ligga kvar”
Men, frågan är om myndigheten har rätt att slänga valsedlarna.
-Det finns ingenting i vallagen som styr den här typen av detaljer. Men jag tycker att det är självklart att valsedlarna ska få ligga kvar tills de tar slut, säger Kristina Lemon, handläggare på Valmyndigheten.

Hans Nylund, valorganisatör i Botkyrka kommun säger att de som jobbade i vallokalen saknade information och därför slängdes valsedlarna.

Feministiskt initiativ är ett annat småparti som haft problem med att distribuera sina valsedlar.

-Vi har inte färdigtrycka valsedlar i alla vallokaler och det betyder att man får rösta på en blank valsedel och skriva partinamnet där, säger Veronica Svärd (FI)
pressansvarig.

Ulf Mattmar
Andreas Liebermann

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer