”Annas” rättegång ställdes in i spåret av coronapandemin

Publicerad

Trots att fler mål kommer in till landets tingsrätter har antalet genomförda förhandlingar minskat kraftigt på grund av coronapandemin. Totalt rör det sig om nästan 5000 färre förhandlingar visar SVT:s kartläggning. För ”Anna” innebär det att en lång väntan på upprättelse nu blivit ännu längre.

Efter upprepat våld från sin partner fick Anna, som egentligen heter något annat, nog och gjorde en polisanmälan. Sedan dess har hon levt i ovisshet. Först i väntan på att polisutredningen skulle bli färdig och sen på att få komma till rättegång.

– För mig har det varit jobbigt att bara klara av vardagen under den här tiden.

Stoppades på grund av reserestriktioner

Tre år efter hennes anmälan bokades rättegången in till maj i år. Då hoppades hon på att få den upprättelse och det avslut hon väntat på. Men den åtalade befann sig utomlands och de rådande reserestriktionerna satte stopp för de åtalades möjlighet att ta sig till rättegången.

Nu när restriktionerna hävts har det ändå inte varit möjligt att boka in någon ny rättegång förrän i början på nästa år.

– Nu vill jag bara komma vidare och då känns det som att snubbla på målsnöret och väldigt frustrerande att få vänta ett år till.

Äldre nämndemän försvårar genomförandet

Hennes rättegång är inte den enda som fått skjutas upp under våren. Statistik som SVT sammanställt från domstolsverket visar att 39 av Sveriges 48 tingsrätter genomfört färre förhandlingar under första halvåret i år jämfört med samma period förra året. Totalt rör det sig om nästan 5 000 färre genomförda förhandlingar.

Förklaringen är att coronapandemin gjort att många rättegångar fått ställas in eller flyttas fram när inblandade parter uppvisat förkylningssymptom eller inte kunnat ta sig till förhandlingen. Att en tredjedel av nämndemännen i Sverige är över 70 år och alltså i en riskgrupp har inte hjälpt till.

Blekinge sticker ut

Men vissa domstolar sticker ut och har genomfört fler förhandlingar i år jämfört med snittet för samma period de tidigare åren. I Blekinge har man ökat antalet genomförda förhandlingar med nästan 20 procent.

På vissa domstolar är tanken att de uppskjutna rättegångarna ska tas igen under hösten. Bland annat på Södertörns tingsrätt, där man har haft den största minskningen av genomförda förhandlingar under våren.

”Oro för rättssäkerheten”

Något som Södertörns tingsrätt menar att man har under kontroll, men på andra domstolar uttrycker personal en oro för vilka konsekvenser det här får för rättssäkerheten och arbetsbelastningen.

Vad är en förhandling:

I begreppet förhandling ingår inte bara huvudförhandling, utan det kan också handla om häktningsförhandling, konkursförhandling, sammanträden, muntlig förberedelse och muntlig förhandling. Samtliga mål och ärendekategorier ingår i statistiken. Källa: Domstolsverket.

Här har man den största ökningen av antalet genomförda förhandlingar

Här har man genomfört flest förhandlingar det första halvåret i år jämfört med snittet för samma period 2017-2019:

  1. Blekinges tingsrätt + 19 procent.
  2. Ystads tingsrätt + 9 procent.
  3. Gällivares tingsrätt +9 procent.
  4. Stockholms tingsrätt + 8 procent.
  5. Linköpings tingsrätt + 8 procent.

Här har man den största minskningen av antalet genomförda förhandlingar

Här har man den största minskningen av antalet genomförda förhandlingar det första halvåret i år jämfört med samma period 2017-2019.

  1. Skellefteå tingsrätt -23 procent.
  2. Södertörns tingsrätt -23 procent.
  3. Nacka tingsrätt -20 procent.
  4. Lycksele tingsrätt -18 procent.
  5. Eskilstuna tingsrätt -18 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.