Annie Johansson favorit till C-ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Annie Johansson är favorit och har ett rejält försprång till Anna-Karin Hatt. Men barnläkaren Anders W Jonsson nämns nu av allt fler centerpartister som möjlig partiledare, att döma av mediers rundringningar.

Annie Johansson, riksdagsledamot från Jönköpings län, förs fram som tänkbar kandidat av 21 distrikt. Hon är dessutom uttalad favorit hos tio, enligt en rundringning som Dagens Nyheter gjort.

IT- och regionministern Anna-Karin Hatt – av många sedd som nuvarande partiledaren Maud Olofssons egen favorit – nämns som tänkbar kandidat av tio centerdistrikt. Däremot är hon inte uttalad favorit hos något distrikt, skriver DN.

Även i Svenska Dagbladet, som också ringt runt till de 27 distrikten, är Annie Johansson storfavorit och nämns av 21 distrikt.

”Har lyskraft”

-Hon har lyskraft och är en snabbtänkt person. I dag är det i mångt och mycket så att en ledare måste tränga igenom medialt, och jag tror att hon har den förmågan, säger Gunilla Druve Jansson, ordförande i Skaraborg, till SvD.

I SvD:s undersökning fick distrikten nämna flera namn på tänkbara kandidater. Och där får barnläkaren och riksdagsledamoten Anders W Jonsson nu nästan lika starkt stöd som tvåan Anna-Karin Hatt: 15 partidistrikt nämner Jonsson och 16 nämner Hatt.

Ingen av dem har öppet sagt att de tänker kandidera.

Blir varm om hjärtat

-Jag känner mig väldigt ödmjuk inför de här siffrorna och blir alldeles varm om hjärtat, säger Annie Johansson om resultatet av tidningarnas rundringningar.

Hon påpekar dock att baksidan med att vara partiledare är att det inkräktar på privatlivet och att hon därför behöver några veckor till att diskutera med sin sambo innan hon bestämmer sig för att kandidera eller inte.

Den avgående Centerledaren Maud Olofsson är inte förvånade över det starka stödet för Annie Johansson.

-Nej, det är jag inte, men jag vill inte kommentera min efterträdare. Det är medlemmarna som ska diskutera det. Det jag konstaterar är att vi har fantastiskt duktiga kandidater, säger Olofsson.

TT: Annie Johansson är inte för ung?

-Det tror jag inte. Det är inte det som kommer att avgöra, utan det är kompetensen som kommer att avgöra och det kommer att avgöras i slutändan. Det är viktigt att det finns många kandidater, säger Olofsson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.