Annie Lööf (C): Kommer inte att stödja budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) i statsministeromröstningen. Samtidigt säger man nej till regeringens budgetförslag.

– Vi är inte konstruktiva till vilket pris som helst, säger Annie Lööf (C).

Efter att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på tisdagskvällen kom överens i regeringsfrågan meddelade Centerpartiets partiledare Annie Lööf på onsdagen att de kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Det innebär att partiet alltså kommer att trycka gult vid dagens statsministeromröstning.

– Vi tycker att Sverige behöver en regering fram till nästa val, av den anledningen kommer vi att rösta för att Sverige får sin första kvinnliga statsminister, säger Annie Lööf till SVT.

Centerpartiet kommer däremot inte att rösta på regeringens budgetförslag vid dagens budgetomröstning, som hålls på eftermiddagen. I stället kommer man att rösta på sin egen budget.

Annie Lööf menar att S gjort en vänstersväng och att det är ”mycket oroande”.

– Vi bedömer att innehållet i budgeten inte är tillräckligt bra, säger hon.

”Röstar på vår budget”

Det innebär troligtvis att M/SD/KD-budgeten får flest röster vid omröstningen, vilket i sin tur gör att regeringen kommer att regera med oppositionens budget.

– Vi röstar på vår budget och tar ansvar för den budgeten, kommenterar Lööf.

– Om en regering rör sig vänster ut kommer vi inte att medverka till att en sådan politik genomförs.

Hon får frågan om hon tycker att högeroppositionens budget är bättre än regeringens.

– Det har vi inte tagit ställning till. Vi har tittat på regeringens budget, säger Annie Lööf.

”Måste luta åt mitten”

Hon framhåller att regeringen har regerat med oppositionens budget tidigare och menar att S-MP-regeringen hamnat för långt åt vänster i och med överenskommelsen med V.

– Det handlar om en förståelse hos regeringen. Ska man få igenom sin politik kan den inte luta åt vänster, då måste man luta åt mitten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.