Centerpartiet och Liberalerna avvisar Socialdemokraternas invit: ”Vårt mål att bilda alliansregering”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) bryter tystnaden efter valresultatet. I en intervju med SVT Nyheter säger partiledaren att hennes fokus är att bilda en alliansregering, och bekräftar att partiets gruppledare har kontaktats av Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman.
– De har haft en sms-kontakt, men vi har avstått från alla fysiska möten, säger Lööf.

Svenska folket fortsätter hålla andan i väntan på att få besked i frågan om regeringsbildning. Det har varit tyst från flera partiledare sedan valet, men under tisdagseftermiddagen bröt Centerpartiets partiledare Annie Lööf tystnaden.

I en intervju med SVT Nyheter bekräftar hon att Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kontaktat Centerns gruppledare via sms.

– De har haft sms-kontakt men vi har avstått från alla fysiska möten. Just nu fokuserar vi på att byta ut Löfven och hålla ihop Alliansen, säger Annie Lööf.

Spekulationer om mittenregering

Ett av regeringsalternativen som diskuterats är en slags mittenregering där Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet ingår. Annie Lööf dementerar inte att sådana inviter framförts.

– Det är väntade kontakter som har tagits. Det har varit samtal i flera decennier från S sida att få stöd från ett borgerligt parti för att behålla makten. Det är inte oväntat att enskilda S-politiker tar kontakt.

Avvisar du en sådan invit?

– Mitt mål är att bilda en alliansregering och ha ett samarbete över blockgränsen i många frågor.

Vill avsätta Löfven

Exakt i vilka frågor Lööf kan tänka sig se ett samarbete, eller hur ett sådant samarbete skulle se ut i praktiken, går hon inte in på. Det Lööf däremot tydligt markerar är att man inte vill sitta i en regering ledd av Löfven.

– Centerpartiet sa innan valet att vi inte kommer lämna Alliansen för att sitta i en regering ledd av Löfven. Vårt fokus är att byta ut Stefan Löfven i en statsministeromröstning.

Enligt uppgift till SVT Nyheter kontaktades även Liberalernas gruppledare Christer Nylander av Anders Ygeman (S) via sms under gårdagen.

Och Anders Ygeman har för avsikt att kontakta alla partier utom Sverigedemokraterna.

– Vi kommer ta kontakt med alla riksdagspartier förutom SD, men vi kommer inte redogöra för innehållet i dessa samtal, säger han till SVT Nyheter.

Varför då?

– Vi behöver vänta in valresultatet och reflektera över Sveriges väg framåt.

Vad säger du om att Lööf verkar nobba er invit?

– Som jag sa – vad som sägs håller vi för oss själva. Det här kommer ta tid.

På onsdagseftermiddagen kommer alla gruppledare för samtliga riksdagspartier att träffas, något de även vanligtvis gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet