Talmannnen Andreas Norlén har gett Annie Lööf (C) i uppdrag att sondera förutsättningarna för en regering. Foto: Henrik Montgomery/TT

Annie Lööf får sondera – men siktar inte mot statsministerposten

Uppdaterad
Publicerad

C-ledaren Annie Lööf blir den tredje partiledaren som får sondera för en ny regering. Men hennes fokus kommer inte vara att själv bilda en regering och bli statsminister, säger hon.

– Jag inser att det kommer vara svårt och jag har tagit mig an detta med väldigt stor ödmjukhet, säger Annie Lööf.

Först fick Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda en regering. Försöket misslyckades. Näst på tur var Stefan Löfven (S), men inte heller hans försök resulterade i en ny regering.

Nu går uppdraget till Centerpartiets partiledare Annie Lööf med motiveringen att hennes parti finns med i flera av de andra partiernas regeringsförslag och att det finns en bred acceptans för att låta henne sondera.

– Jag har haft förnyande samtal som ni vet. Jag har gett Annie Lööf uppdrag att sondera, säger talmannen Andreas Norlén.

Målet är inte att bli statsminister

Annie Lööf kommer att få en vecka på sig, men uppdraget är inte helt likt uppdragen som Kristersson och Löfven fick. Hon kommer att sondera förutsättningarna för en regering, alltså inte förutsättningarna för att bilda en regering.

– Lööfs primära fokus är inte att själv bli statsminister, säger Anderas Norlén.

Däremot utesluter Lööf inte att hon själv kan bli statsminister.

– Jag är beredd att ta på mig ett sådant uppdrag, men det är inte där mitt fokus ligger nu, säger hon.

C-ledaren har i samtal med talmannen gett uttryck för att alla möjligheter inte är körda i botten – även om det inte finns några garantier att hon kommer att lyckas.

– Jag kommer att försöka lägga statsministerfrågan åt sidan, eftersom jag upplever att det är det som har varit blockeringen. Jag kommer att försöka hitta sakpolitiska vägar framåt, säger hon.

Samtal med alla utom V och SD

Annie Lööf kommer att hålla samtal med fem av partierna i riksdagen, alltså inte med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Uppdraget kommer att vara som partiledare för Centerpartiet och inte som företrädare för Alliansen, även om hon har som ambition att hålla ihop Alliansen.

– Låt oss nu testa om vi kan utgå från den sakpolitiska ingången och att vi där kan hitta möjliga vägar framåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.