Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten om anhöriginvandringen mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: SVT

Annie Lööf (C) om den åtstramade migrationspolitiken: ”Reaktionär”

Publicerad

Annie Lööf (C) beskriver den åtstramade migrationspolitiken i Tidöavtalet som ”reaktionär”. Regeringen och SD har dock inget annat val, menar SD-ledaren Jimme Åkesson.

– Ni har ställt till så gigantiska problem att vi inte kan göra något annat, säger han i en debatt med Lööf i SVT:s Aktuellt.

Sverigedemokraterna beskrevs som de stora vinnarna när regeringen och partiet presenterade det så kallade Tidöavtalet. SD fick igenom en rad förslag, framför allt inom migrationspolitiken.

Det handlar om att migrationspolitiken anpassas till EU-lagstiftningens miniminivå, bland annat minskas antalet kvotflyktingar kraftigt och villkoren för familjeåterförening och anhöriginvandring skärps.

Annie Lööf (C) beskriver migrationspolitiken i Tidöavtalet som ”reaktionär”.

– Man tar bort rättigheter för asylsökande som rätten till tolk eller offentligt biträde, man beskär möjligeheten för föräldrar att återse sina barn och man inför en helt ny lagstiftning kring att utvisa på grund av bristande vandel. Det är ett allmänt godtycke, och det godtycket tycker jag är oerhört obehaligt. Vi behöver göra mycket förändringar i migrationspolitiken, men vi får inte kasta medmänskligheten överbord, säger Annie Lööf.

Jimme Åkesson menar att regeringen och SD inte har något annat val än att anpassa sig till EU:s miniminivå.

– Vi bryter inte mot några internationella konventioner och vi bryter inte mot EU-lagstiftningen, som vi gemensamt har beslutat om, utan vi håller oss inom ramen för den och värnar asylrätten. Men vi lägger oss på EU:s miniminivå för att ni har ställt till så gigantiska problem att vi inte kan göra någonting annat, säger Jimme Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.