Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson (M) fick frågor om formuleringen ”utvisning på grund av bristande vandel” – hör hans förklaring av begreppet i klippet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson (M) om begreppet ”bristande vandel”

Uppdaterad
Publicerad

Vad betyder begreppet bristande vandel och varför vill Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag ha med det i Tidöavalet? Hör när Ulf Kristersson får frågan på en pressträff i rikdsagen.

Enligt Tidöavtalet, överenskommelsen mellan M, SD, KD och L om regeringens inriktning för politiken, ska det utredas om ”bristande vandel” ska kunna ligga till grund för utvisning.

Den nya regeringen, bestående av M, KD och L i samarbete med SD, vill se en utredning med uppdrag att ytterligare skärpa regelverket kring utvisning på grund av brott och utvisning på grund av ”bristande vandel”.

Samarbetspartierna beskriver ordet ”vandel” såhär i det nya Tidöavtalet:

”Med bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

Den nya regeringen vill även kartlägga möjligheten att utvisa utlänningar på grund av bristande vandel i andra jämförbara länder och analysera de rättsliga möjligheterna att utvisa utlänningar på grund av bristande vandel utifrån svensk grundlag, EU-rätten, Europakonventionen, och andra folkrättsliga åtaganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.